open-navfaktor-logo
search
Višednevna
Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Karen Donfried u posjeti Zapadnom Balkanu
Pomoćnica državnog sekretara SAD-a iz Biroa za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried boravit će u posjeti Zapadnom Balkanu od 25. do 29. aprila.
25.04.2022. u 15:05
get url
text

Ona će posjetiti Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Svoju posjetu započet će na Kosovu gdje će iskoristiti priliku i zahvaliti se nadležnima na tome što je Kosovo pružilo utočište Afganistancima i Ukrajincima, te potaknuti rad na reformama u cilju demokratske konsolidacije i integracije u evropske i euroatlantske institucije.

Kako je saopćeno, Donfried će sa zvaničnicima Kosova razmotriti izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, a uz podršku EU ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredotočenim na međusobno priznavanje.

U utorak, 26. aprila, pomoćnica državnog sekretara SAD-a će posjetiti Srbiju te se sastati sa zvaničnicima i pozvati Srbiju da unaprijedi reforme vezane za evropske integracije. Također će razgovarati i o poboljšanju regionalne stabilnosti i prosperiteta, te o mogućnostima daljnje energetske diversifikacije i proširenja bilateralne sigurnosne i ekonomske veze SAD-a i Srbije.

Iz State Departmenta navode da će Donfried ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovno uključe u dijalog koji vodi EU.

Nakon posjete Srbiji, 27. aprila, Karen Donfried dolazi u Bosnu i Hercegovinu gdje će se također sastati sa zvaničnicima i ohrabriti ih da nastave učešće u institucijama na svim razinama vlasti kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfried će pozvati vlasti u Bosni i Hercegovini da se na vrijeme održe opće izbore i postigne napredak u borbi protiv "endemske korupcije".

U Sjevernoj Makedoniji 28. aprila sastat će se s čelnicima vlade kako bi signalizirala snažnu podršku SAD-a pregovorima o pristupanju Sjeverne Makedonije EU i zahvaliti im na njihovoj kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Ova posjeta Sjevernoj Makedoniji će također biti prilika da pozove najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, sigurnosnih i odbrambenih pitanja u cilju promoviranja demokratije i regionalne stabilnosti.

Istog dana će doputovati i u Tiranu gdje će obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i na posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine suočenoj s ruskom agresijom.

Također će naglasiti snažnu podršku SAD-a pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, kao i potrebu za potpunom provedbom reforme pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Na kraju posjete zapadnom Balkanu, Donfried će otputovat u Crnu Goru u petak, 29. aprila, gdje će također istaknuti podršku SAD-a i potrebu za ubrzavanjem rada na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO-u i podržavanju zajedničkih vrijednosti, uključujući borbu protiv korupcije.

Također će se zahvaliti Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji kao podrška Ukrajini, te na pružanju humanitarne i sigurnosne pomoći, kao i što je zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.