open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Predsjednica Evropske komisije u posjeti Zapadnom Balkanu krajem septembra
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.
15.09.2021. u 12:52
get url
text

- Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svim mladima koji vjeruju u budućnost Evrope - izjavila je ona u govoru o stanju Evropske unije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamena u Strazburu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Dodala je da EU pojačava podršku Zapadnom Balkanu kroz novi ekonomski i investicijski plan, koji je vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda te regije.

- Činimo to jer je ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Unije - rekla je Von der Leyen.

Također je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu, od jačanja angažmana u Istočnom partnerstvu do provedbe novog programa za Sredozemlje i nastavka rada na različitim aspektima odnosa s Turskom.

Ursula von der Leyen, boravit će od 28. do 30. septembra u posjeti Zapadnom Balkanu, prilikom koje će obići svih šest zemalja u regiji, poručeno je u srijedu iz EK-a.

Plan i program posjete još su u pripremi, ali iz Brisela naglašavaju da dolazak predsjednice EK-a prethodi samitu EU – Zapadni Balkan, koji će 6. oktobra biti održan u Sloveniji.

- Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegove dalje integracije, već i da se osigura dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana, koji je u samoj srži angažmana EU-a s regijom - poručuju iz Brisela.

U oktobru se očekuje da EK izađe s godišnjim izveštajem o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu eurointegracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.