open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Preliminarni rezultati: HDZ-u 68, SDP-u 43 mandata u Saboru
Iza 21 sat Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske počelo je objavljivati preliminarne, neslužbene i nepotpune rezultate hrvatskih parlamentarnih izbora koji pokazuju da će i dalje najjača politička opcija u Hrvatskom saboru biti HDZ.
05.07.2020. u 21:58
get url
text

Rezultati nakon obrađenih 74 posto birališta pokazuju da je HDZ na čelu s predsjednikom stranke i aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem osvojio 68, a Restart koalicija predvođena SDP-om 43 mandata. Treća snaga u Hrvatskom saboru je Domovinski pokret sa 15 mandata, Mostu je pripalo 8 mandata, koalicija predvođena platformom Možemo! osvojila je 6 zastupnička mjesta. Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus osvojila je 2 mandata, a HNS 1.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) kazala je da, ukoliko ne bude većih promjena kada su u pitanju rezultati izbora, treba očekivati ostavku predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Hrvatski mediji javljaju da je SDP doživio poraz i u Zagrebu.Najavljeno je da će se u ponedjeljak održati sjednica Predsjedništva SDP-a.

Tomo Medved (HDZ) je u razgovoru za HRT rekao da se zahvaljuje biračima koji su izašli.

 - Zahvalni smo biračima koji HDZ vide kao opciju koja se dokazala i koja je spremna nastaviti upravljati državom. Veoma smo zadovoljni - poručio je Medved.

Inače, glasalo se na 6.999 biračkih mjesta, između ostalog i u Bosni i Hercegovini gdje je glasalo prema posljednjim podacima više od 20.000 ljudi. Očekivano, HDZ je u BiH odnio ubjedljivu pobjedu osvojivši 74,12 posto glasova. Mostu je pripalo 12,39 posto glasova, dok je lista Željka Glasnovića osvojila 11,44 posto glasova. Za formiranje većinske vlade u Hrvatskoj potrebno je imati namanje 76 mandata, što je natpolovična većina od ukupno 151 mandata koji će sačinjavati 10. saziv Hrvatskog sabora.

Prema podacima DIP-a, na obrađenim biračkim mjestima glasalo je 46,14 posto birača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.