open-navfaktor-logo
search
Ujedinjeno Kraljevstvo
Premijer Johnson odabrao Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan
Stuart Peach preuzeo je ulogu posebnog izaslanika za Zapadni Balkan kao dio stalne predanosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu u regiji.
02.12.2021. u 12:24
get url
text

Peach je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Vojnog odbora NATO-a, a tu ulogu obnašao je od 2018. On je također bio načelnik Sjedišta odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, piše na oficijelnoj stranici stranici GOV.UK.

Kao posebni izaslanik premijera, Stuart će sarađivati s čelnicima Zapadnog Balkana, ostalim u cijeloj regiji i saveznicima u SAD-u i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Njegov rad također će uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s ozbiljnim i organiziranim kriminalom, i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima, te će raditi na poticanju rješavanja naslijeđenih pitanja kao što su ratni zločini i nestale osobe.

Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti voditi rad na unapređenju ravnopravnosti spolova i implementaciji Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima. U Bosni i Hercegovini rad Stuarta podržat će rad međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sarađivati s partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje EU-a.

Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom razdoblju, te da postoji realna perspektiva daljnjih podjela i sukoba. Zajedno s međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podržao 26 godina teško postignutog napretka u Bosni i Hercegovini.

UK također pomaže u rješavanju drugih regionalnih izazova, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organiziranih kriminalnih grupa. Velika Britanija će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući s vladama regije i svojim međunarodnim partnerima.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko predano evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u više od dvije decenije. Imamo odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da očuvamo dobitke postignute mirom i dijalogom – ne možemo dopustiti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti. Stuartovo opsežno iskustvo i stručnost ojačat će međunarodne napore u zaštiti mira i promociji euroatlantskih integracija u ovoj ključnoj regiji – kazao je premijer Boris Johnson.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je imenovanje Stuarta jasan dokaz britanske predanosti Zapadnom Balkanu "te odbrani i promociji slobode i demokratije u regiji".

O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu raspravljalo se na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a bit će na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpoolu, koji je najavljen ranije ove sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.