open-navfaktor-logo
search
Oko otkazane posjete
Prepirka potpredsjednice Vlade Srbije i Lavrova: Samo politički laik ne vidi...
Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović reagovala je u saopćenju na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova povodom njegove nedavno otkazane posjete Beogradu.
17.06.2022. u 19:01
get url
text

VEZANI TEKST - Najavljeno obraćanje Vučića o posjeti Lavrova; Ruski mediji: Govorit će o otkazivanju

- Samo politički laik ne vidi da u ovim okolnostima posjeta jednog od najviših funkcionera Rusije, našeg prijatelja, Srbiji ništa dobro ne bi donijela. A znam da šef ruske diplomatije nikako nije politički laik - navela je Mihajlović.

Ona je tako reagovala na izjavu Lavrova, koju je na web stranici objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući se na intervju koji je Lavrov dao za NTV 16. juna.

Lavrov je u intervjuu izjavu potpredsjednice Vlade Srbije da bi njegova posjeta zakomplikovala situaciju u Srbiji i da je dobro što je odložena nazvao "veoma čudnom".

- Ona je dalje rekla da ako Lavrov kaže da je prijatelj Srbije, nije trebalo ni da pomisli da dolazi kod nas kada smo pod pritiskom da uvedemo sankcije Rusiji - naveo je Lavrov.

Potpredsjednica Vlade Srbije u saopćenju je navela da ne zna "šta je čudno u činjenici da se se Srbija, kao evropska zemlja, nalazi pod velikim pritiskom Evrope i čitavog Zapada samo zato što je jedina zemlja Evrope koja se nije pridružila sankcijama Rusiji i ruskim zvaničnicima".

VEZANI TEKST - Šta donosi zabrana posjete Lavrova, koji je interes i kako bi Rusija iskoristila incidente u regionu

- Srbija je pod pritiskom Evropske unije i čitavog Zapada ne zato što je nešto loše uradila, već naprotiv, zato što kao prijatelj pruža ovu vrstu podrške Rusiji, zemlji koja je ugrozila teritorijalni integritet jedne druge suverene zemlje, Ukrajine - izjavila je Mihajlović, saopćilo ministarstvo, prenosi RSE.

Planirana posjeta Lavrova 6. juna Beogradu, gdje je trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otkazana je jer su Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija zatvorile svoj vazdušni prostor.

Odluku zvanične Podgorice, Sofije i Skoplja pozdravio je EU, dok je Kremlj oštro reagovao na taj potez, nazvavši ga "neprijateljskim činom", iako je zvanična Moskva upoznata kako je njenim avionima zabranjen vazdušni prostor gotovo svih zemalja Evrope, među kojima su i ove tri države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.