open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni građani
Protest u Novom Pazaru: Život je u Sandžaku postao bezvrijedan
U Novom Pazaru jedna grupa građana okupila se ispred Gradske uprave protestujući zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema u tom gradu i sve većeg broja oboljelih i umrlih od koronavirusa. 
05.07.2020. u 16:28
get url
text

"Zašto ste nam krili istinu", "Izbori i vlast preči od života ljudi", "Hvala doktorima iz Kragujevca, Kraljeva i ostalih dijelova Srbije", "Hvala, Bosno", "Hvala Turskoj", neki su od istaknutih transparenata tokom mirnog skupa. Izet Rizović je, u ime organizatora, u obraćanju upitao zašto se krila istina o stanju i iznio podatak da je još 5. juna počelo žarište u Novom Pazaru.

- Podižemo svoj glas u ime onih čiji su životi mogli biti spašeni. Podižemo svoj glas kako bi probali spasiti živote onih koji se nalaze u bolnicama širom Sandžaka i Srbije. Dajemo punu podršku ljekarima, herojima koji, rizikujući svoje živote, čine sve da spase živote pacijenata. Napolje s politikom iz bolnica. ŽIvot je postao bezvrijedan u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici -  poručio je on, ocijenivši da je politika, s korupcijom, partijskim zapošljavanjem dovela do kolapsa zdravstvenog sistema u Novom Pazaru. 

{$galerijaFotografija}

On je poručio da je podršaka koja stiže sa svih strana veoma važna u ovim iskušenjima i zahvalio se dijaspori, Bosni, Turskoj, velikom broju građana iz Srbije, javnim ličnostima, Ademu Ljajiću, Novaku Đokoviću, Asmiru Kolašincu. 

Na skupu je zatraženo jedinstvo svih građana, ali i političkih lidera kako bi se pomoglo ljekarima u liječenju oboljelih, posebno da se otklone prepreke za dolazak ljekarskih ekipa iz Bosne, Turske, Njemačke i drugih zemalja.

- Postoji procedura, ali kao što su dolazili doktori iz Kine u Srbiju bez problema, hoćemo da se puste doktori. Imamo kritičnu situaciju u Tutinu i Sjenici, u Pazaru se malo smirila situacija - poručio je jedan od mladih učesnika protesta Semir Poturak.

Nakon protesta, ispred zgrade lokalne samouprave okupljeni su svojim tijelima na trgu Gazi Isa-bega ispisali poruku "help". Od prije dvije sedmice Novi Pazar, Tutin i Sjenicu je zahvatio val koronavorusa u kojem je više stotina ljudi oboljelo, a veliki broj izgubilo život. Predstavnici lokalnih i republičkih vlasti Srbije još nisu objavili zvanične podatke o umrlima od koronavirusa tokom juna mjeseca ove godine.

protest2.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.