open-navfaktor-logo
search
Prijetnja regionalnoj sigurnosti
Nižu se reakcije iz svijeta nakon iranskog napada na Izrael
AUTOR: Faktor
14.04.2024. u 10:17
get url
text
FOTO: Screenshot/11Alive
FOTO: Screenshot/11Alive
Iranski napad na Izrael, sa blizu 300 lansiranih dronova i projektila, od kojih je 99 posto presretnuto, izazvao je brojne reakcije u svijetu.
Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da iranskog napada ne bi bilo da je on predsjednik.
- Iranski napad pokazuje veliku slabost Sjedinjenih Država pod Bidenom - rekao je republikanski predsjednički kandidat u subotu navečer na skupu u Pennsylvaniji.
Šef evropske diplomatije Josep Borrell osudio je "eskalaciju bez presedana" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti".
Britanski premijer Rishi Sunak osudio je "nepromišljen" napad Irana na Izrael.
Istakao je da ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Ocijenio je da je Iran još jednom pokazao da namjerava posijati haos u vlastitom dvorištu ističući da će se Velika Britanija "nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak".
Francuska: Akcija bez presedana
Francuska je također osudila iranski napad na Izrael, a njen ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvao je to "akcijom bez presedana" kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena Izraelu. 
Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na najveću suzdržanost kako bi se regija i njeni stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija. 
Njemački kancelar Olaf Scholz je "najoštrije moguće" osudio iranske zračne napade na Izrael.
Scholz je upravo počeo trodnevnu posjetu Kini te je naglasio da Njemačka čvrsto stoji uz Izrael.
- Sada ćemo razgovarati o daljnjim reakcijama s našim G7 partnerima i saveznicima - dodao je.
Japan je također oštro osudio osvetnički napad Irana na Izrael, nazivajući ga eskalacijom događaja i ističući zabrinutost situacijom. Za Japan su posebno važni mir i stabilnost, a vlada će nastaviti poduzimati potrebne diplomatske korake kako bi spriječila pogoršanje situacije, saopćili su japanski zvaničnici. 
Kina: Rat odmah treba prekinuti
Kina je izrazila zabrinutost zbog porasta napetosti u regionu nakon iranskih zračnih napada na Izrael i pozvala na umjerenost strana.
Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da je napetost utjecala na širenje sukoba u Gazi i da rat treba odmah prekinuti.
Navedeno je da je Kina duboko zabrinuta zbog porasta tenzija, te poziva strane da djeluju smireno i uzdržano i izbjegnu dalju eskalaciju napetosti.
Istakli su da rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2728, kojom se traži prekid vatre u Gazi, treba sprovesti bez daljeg odlaganja, te je istaknuto da međunarodna zajednica, posebno utjecajne zemlje, treba da odigraju konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost u regionu.
Rusija je u nedjelju objavila da je izuzetno zabrinuta zbog još jedne opasne eskalacije na Bliskom istoku, nakon što je Iran preko noći pokrenuo napad na izraelsku teritoriju.
- Izražavamo najveću zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu. Više puta smo upozoravali da će neriješena priroda brojnih kriza na Bliskom istoku, prije svega u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba, koje su često podstaknute neodgovornim provokativnim akcijama, dovesti do povećanja napetosti - navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.
Pozivaju sve uključene strane na uzdržanost, izražavajući nadu Moskve da će regionalne države riješiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima.
Navodi se da Rusija vjeruje da je važno da "konstruktivni međunarodni igrači“ doprinesu ovim naporima.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.