open-navfaktor-logo
search
Istraga BBC-ja
Reklame za smrtonosnu drogu na društvenim mrežama
Objave na SoundCloudu su sada uklonjene. X, nekadašnji Twitter, skinuo je stotine, ali je ostalo još mnogo.
AUTOR: Autor: BBC/Faktor
23.04.2024. u 07:35
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Pexels
Smrtonosna droga poznata kao nitazen krijumčari se u Veliku Britaniju unutar hrane za pse i ugostiteljskih potrepština, pokazala je istraga BBC-ja.
Nitazeni - smrtonosniji od heroina - nedavno su povezani sa nizom smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, u prosjeku oko tri sedmično.
BBC je također otkrio da se droga nudi na prodaju na platformama društvenih medija, uključujući X i SoundCloud.
Iz SoundClouda su rekli da su bili "na meti loših aktera", dok X nije odgovorio na zahtjeve za komentar.
Objave na SoundCloudu su sada uklonjene. X, nekadašnji Twitter, skinuo je stotine, ali je ostalo još mnogo.
Nitazeni, koji su ilegalni u Velikoj Britaniji, su sintetičke droge proizvedene u laboratorijama. Slični su heroinu i morfiju, ali mogu biti nekoliko stotina puta jači.
Smatra se da ih korisnici često uzimaju nesvjesno, jer ih dileri skrivaju u drugim ilegalnim supstancama želeći smanjiti troškove proizvodnje.
Nitazene je pronašla javno finansirana laboratorija za testiranje u nizu droga, uključujući ulični heroin i tablete na crnom tržištu za koje su dileri pogrešno tvrdili da sadrže lijekove protiv anksioznosti, kao što su Xanax i Valium.
Dokazi BBC-ja sugeriraju da se deseci dobavljača otvoreno oglašavaju na internetu i šalju nitazene poštom iz Kine, gdje se proizvode u laboratorijama.
Postoji mnogo varijanti nitazena, s različitim hemijskim strukturama i potencijalima.
Istraga BBC-a identifikovala je hiljade postova na društvenim mrežama koji reklamiraju drogu, uključujući:
skoro 3.000 postova na SoundCloudu, od kojih neki datiraju prije godinu dana - postovi na servisu za striming muzike sadržavali su kratke audio isječke, koji često traju samo nekoliko sekundi, s imenom lijeka i detaljima za kontakt koji se pojavljuju kao naslov pjesme
više od 700 postova na X - najstariji je bio na platformi više od 18 mjeseci, ali je velika većina postova objavljena od početka 2023.
jedna objava dobavljača koji je reklamirao na X u martu 2024, koji je optužen i sankcionisan u SAD-u u septembru 2023. zbog isporuke 15 kg nitazena iz Kine.
Predstavljajući se kao diler droge, BBC je kontaktirao 35 dobavljača - od kojih se 14 reklamiralo na SoundCloudu, šest reklamiralo na X, a 15 su kontaktirali putem web stranice koja promovira veleprodajne proizvođače hemikalija. Trideset je ponudilo da pošalje lijek u UK.
Većina dobavljača tvrdila je da radi za kompanije koje su inače izgledale legitimno, sa profesionalnim web stranicama i poslovnim adresama u kineskim gradovima.
Većina oglasa slijedila je obrazac, koji je sadržavao imena i slike nitazena, kontakt podatke za sigurne platforme za razmjenu poruka i obećanja sigurne isporuke ili carinjenja.
Činilo se da su oglasi ciljali na dilere droge, između ostalog je objavio BBC.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.