open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Rusija ucijenila Dačića u vezi sa evropskim planom za Kosovo: Diplomatski izvori o raskolu u vladajućoj koaliciji
Socijalistička partija Srbije, odnosno njen lider Ivica Dačić je ucijenjen od Rusije i ne smije da stane iza francusko-njemačkog prijedloga za rješenje kosovoskog pitanja. To je jedini "okidač" tenzija između predsjednika Srbije i SNS-a, Aleksandra Vučića i šefa socijalista. 
08.02.2023. u 08:50
get url
text

Ovako sagovornici Danas.rs iz diplomatskih izvora tumače aktuelni raskol partnera u vladajućoj koaliciji SNS-a i SPS-a.

– Nova svađa SNS-a i SPS-a je vjerovatno prouzrokovana uvjetovanjem Rusije prema Socijalističkoj partiji Srbije da i dalje drže distancu prema evropskom prijedlogu za Kosovo. Ne djeluje da će se sve razriješiti brzo, imajući u vidu koliko daleko je cijela "svađa" otišla – mišljenja su oni.

Lider SPS-a tvrdi pazar

Sagovornici Danasa, međutim, smatraju da će Ivica Dačić, ipak, prije popustiti pod pritiskom Aleksandra Vučića jer, kako kažu, "nema tu izbora".

Na pitanje zbog čega se onda Ivica Dačić izlaže ovom konfliktu sa Aleksandrom Vučićem ako je jasno da će na kraju popustiti, sagovornici Danasa tumače da lider socijalista "tvrdi pazar".

Oni dalje objašnjavaju da kao što Vučić drži Dačića u šaci, isto tako ga drži i Rusija.

Rusi izvjesno imaju kompromitujuće fajlove o Dačiću

– Rusi sigurno imaju kompromitujuće fajlove za Dačića, a gotovo izvjesno je tu riječ o novcu – smatraju Danasovi sagovornici, koji o ovim pretpostavkama nisu željeli da govore javno, s obzirom na prirodu posla kojim se bave.

Socijalistička partija Srbije sigurno dobija novac iz Ruske Federacije, osim očiglednosti da se ta partija finansira kroz poslove sa naftom u Srbiji.

– Dačić bi sad trebalo da kaže da će im se ukinuti osnovni izvor finansiranja – zaključuju sagovornici.

Podsjetimo, govoreći o problemima koje ima sa Socijalističkom partijom Srbije, predsjednik Srbije je tu stranku uporedio sa desničarskim i nacionalističkim dijelom opozicije koji su striktno protiv evropskog rješenja za Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.