open-navfaktor-logo
search
Kriminal i korupcija
SAD izrekle prve sankcije za Zapadni Balkan, na listi biznismeni bliski Vučiću
Sjedinje Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.
08.12.2021. u 18:39
get url
text

Pomenuti biznismeni bliski su sa vladajućom strankom u Srbiji, SNS-om Aleksandra Vučića, a sam Radoičić je visokopozionirani predstavnik Srpske liste na Kosovu, prenose srbijanski mediji.

U obrazloženju se navodi da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmjera za podmićivanje sa kosovskim i srbijanskim sigurnosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

- Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu - stoji, između ostalog u obrazloženju.

Na listi je, pored ostalih, Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sjever, koji je kao i Milan Radoičić, bio dovođen u vezu sa ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije. Na listi je i Marko Rošić, optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Među osobama pod sankcijama SAD je i Radule Stević, jedan od srbijanskih preduzetnika sa sjevera Kosova poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na sjeveru Kosova.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i više od 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sjedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Među njima je i firma Dolly Bell iz Beograda koja se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, kao i preduzeće "Civija Komerc" iz Šapca za prodaju motornih vozila, građevinsko preduzeće "INCOP" iz Ćuprije, Betonjerka Aleksinac, Samostalna trgovinska radnja Prizma iz Mitrovice, Novi Pazar-Put i druge.

Sankcijama SAD-a se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima. Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD-a, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine.

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke vanjske politike i nacionalne sigurnosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj sigurnnosti, vanjskoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

Kako je prenijela agencija Reuters, Ministarstvo finansija SAD-a optužilo je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka da su imali dogovore sa političarima da pomognu njihovim strankama da pobijede na izborima i da su davali novac političkim kandidatima.

Zauzvrat, političari su davali braći najbolje infrastrukturne ugovore, osigurali im vlasničke poslovne informacije kako bi podržali njihove investicije i dali im kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, saopćilo je Ministarstvo finansija SAD-a.

Ovdje možete pročitati imena pojedinaca i firmi kojima su izrečene sankcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.