open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Šamar iz Evrope: Europarlamentarci osudili Vučića zbog čuvanja murala Mladiću
Zastupnici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopćenju vlast u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.
10.11.2021. u 19:53
get url
text

Saopćenje je potpisalo devet europarlamentaraca, a kako saznaje Nova.rs dokument je ponuđen i Vladimiru Bilčiku, ali je on odbio da ga potpiše.

U saopćenju se navodi da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze širom Srbije.

- Jedan od Mladićevih murala koji je naslikan prije nekoliko mjeseci u centru Beograda trebalo je da bude uklonjen, ali je to jučer spriječila srpska policija. Dok je grupa aktivista za ljudska prava, predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava, najavila uklanjanje za 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup - navodi se u saopćenju.

Prema riječima izvora Nova.rs iz Evropskog parlamenta, ovaj dokument je ponuđen i zastupniku EP Vladimiru Bilčiku, ali je on odbio da ga potpiše.

U saopćenju se navodi da su se aktivisti, uprkos zabrani, okupili da demonstriraju protiv murala, koji je štitila policija, što je, kako se navodi, dovelo do eskalacije sukoba i hapšenja dvije aktivistikinje.

- Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada Srbije i predskednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srbijanske vlasti i najviši politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, koji je direktno odgovoran za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime direktno doprinosi ponovnoj traumatizaciji žrtve. Pozivamo srbijanske vlasti da prestanu negirati genocid u Srebrenici i veličti osuđene ratne zločince, jer je to protivno svim evropskim i univerzalnim vrijednostima osnovnih i ljudskih prava. Građani Srbije zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji koja štiti murale ratnih zločinaca - poručili su zastupnici EP.

Saopćenje su potpisali: Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Romeo Franc (Zeleni), Ditmar Kostar (socijaldemokrate), Andreas Šider (socijaldemokrate), Gvendolin Delbos-Korfild (Zeleni), Tonino Picula (socijaldemokrate), Irena Joveva (Obnovimo Evropu).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.