open-navfaktor-logo
search
Podrška
Sandžak: Organizovana sergija za pomoć narodu Turske stradalom u požarima
U džamijama Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata Sandžaka, danas je nakon džume-namaza organizovana sergija za pomoć narodu Republike Turske stradalom u požarima.
06.08.2021. u 15:16
get url
text

Odluku da se u Sandžaku danas nakon džume-namaza sprovedu sergije donijeli su članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, čiji je predsjednik muftija Senad ef. Halitović.

- Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, i mi kao muslimani Sandžaka odlučili smo da pored dove, simboličnom akcijom pokažemo da smo uz našu braću u Republici Turskoj. Naša dužnost i minimum odgovornosti je da pokušamo da pomognemo da se ublaži i otkloni nastala materijalna šteta. Vodeći se time kako nas je učio naš Poslanik s.a.w.s., da čovjek makar kalem biljke zasadi, to je naša dužnost i put koji slijedimo. Ovo je naš prvi korak. Tražit ćemo u Sandžaku partnere sa kojima ćemo se priključiti akcijama pošumljavanja, kada krene sanacija štete u Turskoj.

Vodeći se svim islamskim načelima, i onim osnovnim, da se pomogne brat musliman koji je u nevolji, donijeli smo odluku da postavimo sergiju u svim sandžačkim džamijama i vjernike smo pozvali da svako u skladu sa svojim mogućostima udijeli prilog odnosno sadaku te da to pošaljemo našoj braći u Turskoj. Uvjereni smo da će Allah dž.š. Turskoj dati izlaz iz ove teške situacije, gledajući samo koliko Turska znači svim muslimanima širom svijeta, posebno nama u Sandžaku. Bili su uvijek uz svakog potlačenog i one koji su u nevolji. Sada je red da i mi njima uzvratimo - rekao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sadžaka, muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Turska je ranije saopćila kako je plan da u petak sve požare stavi pod potpunu kontrolu. Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske, Bekir Pakdemirli izjavio je da je Turska do sada stavila pod kontrolu 185 požara od 197 u 44 pokrajine.

Prema službenim podacima, najmanje osam osoba je izgubilo život u požarima koji su počeli izbijati prošle sedmice u južnoj Turskoj. U šumskim požarima povrijeđeno je 770 ljudi, šestero je hospitalizovano i oni su van životne opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.