open-navfaktor-logo
search
Novi Pazar
SDA Sandžaka obilježila 29. godišnjicu: "Nismo stranka nego sandžački narodni pokret"
Na skupštini SDA Sandžaka za usvojene dokumente glasalo je svih 800 delegata iz svih šest općina srbijanskog dijela Sandžaka
28.07.2019. u 17:06
get url
text
Obilježavanje godišnjice SDA Sandžaka
Obilježavanje godišnjice SDA Sandžaka

Usvajanjem Platforme za rješavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak i Osnovnih elemenata bošnjačke nacionalne politike za koje postoji najviša moguća saglasnost bošnjačkog naroda Stranka demokratske akcije Sandžak je obilježila 29. godišnicu osnivanja i rada, javlja Anadolu Agency (AA).

Na skupštini SDA Sandžaka za usvojene dokumente glasalo je svih 800 delegata iz svih šest općina srbijanskog dijela Sandžaka. Prije glasanja u preambuli akata SDA Sandžaka se podsjeća da je političko organizovanje bošnjačkog naroda u Sandžaku počelo osnivanjem te partije kao narodnog pokreta i da je utemeljeno na imperativu rješevanja statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju istakao da je Sandžak prostor koji za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji nije imao međunacionalnih sukoba. On je ukazao da stranka na čijem je čelu "nije stranka već sandžački narodni pokret i ideja" koja je kroz sve institucije sistema, slijedeći politiku mira, tolerancije, razumjevanja pokušavala da riješi status Sandžaka.

- To nam je veliki uspjeh, preduslov na ostvarivanju specijalnog statusa za Sandžak. Čitajući ovaj dokument svako će da zaključi da građani Sandžaka evropski misle, žive i rade. SDA Sandžaka kao legitimni predstavnik tih građana zna šta hoće i zna kako to da ostvari - rekao je Ugljanin podsjetivši da je na zajedničko zalaganje i zahtjev SDA Sandžaka usvojena Rezolucija 855 u Vijeću sigurnosti UN-a kojom je uspostavljena stalna misija OSCE-a za Sandžak, Kosovo i Vojvodinu.

Kako je ocjenio, time je na neki način Sandžaku vraćeno dostojanstvo i "najviša međunarodna institucija priznala je da Sandžaka ima i Sandžaka će biti".

Ugljanin je poručio da, ako Sandžak ne riješi svoj statust i obezbjedi stabilne mehanizme prije ulaska Srbije, Crne Gore, Kosova i drugih zemalja regije u Evropsk uniju, "kada prvi nered dođe i rodi se novi Milošević ili novi Vučić, bošnjački, albanski i svi drugi narodi će biti dovedeni u pitanje da opstanu".

Prema riješima Ugljanina, u specijalnom statusu za Sandžak Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi ne ništa izgubili, imali bi status konstitutivnih naroda i kao takav Sandžak bi bio nukleus stabilnosti u regionu.

- U Sandžaku Srbije i Crna Gora imaju teritorijalne sporove, vladaju na dijelu teritorije koje nisu njhove. Mi saučestvujemo u tome u ime mira - naveo je on podsjetivši na stav zvaničnika zemlja članica EU da nijedna zemlja s teritorijalnim sporom ne može postati članica.

Predsjednik SDA Sandžaka je pozvao članstvo i zastupnike stranke da pozovu sve iz drugih bošnjačkih stranaka ka zajedničkom cilju. On je najavio da će nastaviti saradnju sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) čiji je osnivač Rasim Ljajić, kako bi popravili politički i svaki drugi ambijent za sve građane u Sandžaku.

On je najavio da je cilj SDA Sandžaka u narednom periodu da na budućim izborima formira zajednički nastup bošnjačkih stranaka.

- Cilj nam je da formiramo bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije, u Skupštini Srbije, Skupštini Sandžaka i da nakon ulaska u skupštine, sa ostalim poslanicima Srbima i Crnogorcima formiramo sandžački poslanički klub - poručio je on.

Na svečanom skupu SDA Sandžaka pored rukovodstva stranke, članova i simpatizera, prisustvovali su predstavnici političkih stranaka udruženja iz Vojvodine, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), sandžačke dijaspore iz SAD, zemalja EU, javne ličnosti i predstavnici političkih i drugih organizacija u Sandžaku sa kojima SDA Sandžaka sarađuje.

Nakon uvođena pluralizma, uz prisustvo od preko 40.000 građana osnivačkoj skupštini, na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, 29. jula 1990. godine, osnovana je Stranka demokratske akcije (SDA) Sanžaka, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju s centralom u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.