open-navfaktor-logo
search
Izbori
Senad ef. Halitović novi reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije
Aktuelni predsjednik Mešihata sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović izabran je za reisu-l-ulemu muslimana Srbije, a za zamjenika reisu-l-uleme izabran je muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef. Ašćerić.
16.10.2023. u 09:48
get url
text

Na svečanoj izbornoj sjednici Vrhovnog Sabora IZS, koja je upriličena u Hadži Hurem-Bor džamiji, pravo glasa imali su svi sabornici, članovi mešihata, muftije, glavni imami, imami, mualime, profesori vjerskih predmeta, direktori i upravnici islamskih ustanova (odgojnih, vaspitno obrazovnih, humanitarnih i drugih ustanova i organizacija čiji je osnivač IZ).

Izborna komisija IZS ranije je proglasila kandidate Senada ef. Halitovića i Muhameda ef. Ziljkića za reisu-l-ulemu i Enisa ef. Makića i Eldina ef. Ašćerića za zamjenika reisu-l-uleme. Neposredno prije početka glasanja od svojih kandidatura za poglavara muslimana Srbije i njegovog zamenika odustali su Muhamed ef. Ziljkić i Enis ef. Makić.

Nakon glasanja Senad ef. Halitović dobio je povjerenje 102 člana sabora za funkciju reisu-l-uleme, a Eldin ef. Aščerić 100 glasova za funkciju zamjenika reisu-l-uleme.

U prvom obraćanju nakon izbora reisul-l-ulema Senad ef. Halitović je naveo da su pred njim brojni izazovi a da će prioriteti u radu biti jedinstvo među muslimanskim vjernicima u Srbiji.

- Prije svega želim da se zahvalim na povjerenju, molim uzvišenog Allaha dž.š. da to povjerenje opravdam. Ova pozicija, kao ni bilo koja druga, ne pripada jednom čovjeku, čovjek će nestati a ono što je uradio će ostati, zato svi zajedno se moramo međusobno potpomagati u činjenju dobra i otklanjanju zla.

Trudit ću se posebno raditi na jedinstvu, i jedinstvenog safa muslimana jer jedinstvo je srž svakog dobra, bez jedinstva smo slabi i ranjivi, a u jedinstvu smo snažni i samo tako možemo imati i osjetiti boljitak u našim kućama, džamijama, čaršijama i celokupnoj zajednici.

Cijelim svojim bićem ću se truditi da ovaj emanet ne iznevjerim već da ga opravdam i da ga čisto predam kada dođe vrijeme za to - rekao je reisu-l-ulema Senad ef. Halitović i pozvao sve prisutne da svi zajedno prouče Ffatihu za sve šehide Gaze.

Novoizabrani poglavar muslimana Srbije Senad ef. Halitović rođen je 1979. godine u Novom Pazaru. Školovao se u Jemenu, nakon čega se vraća u Srbiju gdje je u Islamskoj zajednici od 2006. godine obavljao funkcije imama (teologa) i profesora islamskih predmeta. Prvi put je za muftiju sandžačkog i predsjednika sandžačkog Mešihata izabran 2019. godine.

Prije toga dugi niz godina bavio se humanitarnim radom. Govori tačno arapski jezik. Oženjen je i otac je četvero djece, saopćila je Informativna služba Mešihata IZ Sandžaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.