open-navfaktor-logo
search
Premijer najavio
Slovenija će na samitu Evropske unije predložiti kandidatski status za BiH
Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u petak da će na samitu EU-a iduće sedmice predložiti da se status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.
17.06.2022. u 15:35
get url
text

Završavajući dvodnevnu "posjetu upoznavanja" s institucijama u Briselu, tokom koje je razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, a onda i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, novi je slovenski premijer u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njezine europske perspektive.

- Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatka dobije i BiH realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će "pobijediti razum" - kazao je slovenski premijer, prenosi Hina.

- Nadam se da će pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima - rekao je Golob.

VEZANI TEKST - Milanović: Ukrajina kandidat? Uredu, ali BiH kandidat istog dana

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu potpore kandidaturi BiH za članstvu u EU-u Charlesu Michelu uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

U pismu se Pahor zauzeo za dodjelu statusa kandidatkinje u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uvjeta, ustvrdivši da bi to u BiH ojačalo proeuropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države europskim normama. Upozorio je na opasnost da BiH nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldovi ostane izvan fokusa EU-a.

S Pahorovom ocjenom da BiH zbog posebne situacije zaslužuje da postane kandidat za članstvo bez uvjeta, odnosno prije predviđenih tehničkih postupaka složio se i premijer Robert Golob, istaknuvši i važnost brže procesa integriranja svih država zapadnog Balkana.

- Vjerujemo da zapadni Balkan zaslužuje posebni tretman kao Ukrajina, Moldavija i Gruzija, a posebno one države koje su bile u ratu, a same nisu odgovorne za to što ne mogu ispuniti tehničke uvjete - kazao je slovenski premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.