open-navfaktor-logo
search
Do jula
Šok za Izrael: Četiri članice EU-a priznat će nezavisnu državu Palestinu
AUTOR: N1
02.04.2024. u 19:45
get url
text
Španija će priznati nezavisnost Palestine do jula, rekao je španski premijer Pedro Sanchez novinarima u ponedjeljak i bit će jedna od četiri zemlje koje će zajedno priznati Palestinu, prenosi Reuters.
Španski premijer Pedro Sanchez potvrdio je u ponedjeljak, u sklopu turneje po Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, da će Španija priznati nezavisnost Palestine do jula. Prema njegovim riječima, uskoro će se u Evropskoj uniji formirati "kritična masa" ljudi, što će potaknuti još više država članica da priznaju Palestinu.
Među njima je i Slovenija, koja je krajem marta potvrdila da je spremna da zajedno sa ostalim partnerima prizna Palestinu. Pored Španije, Irska i Malta trebale bi zajednički priznati nezavisnost Palestine.
Sanchez je ranije rekao da će to učiniti kada se za to "steknu okolnosti i akcija bude djelotvorna".
Slovenački premijer Robert Golob naglasio je da su on i njegove kolege razgovarali o uvjetima pod kojima bi se moglo provesti priznanje Palestine.
Odluku četvorke pozdravio je i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. On smatra da je dobra ideja ako je njena svrha pokretanje procesa obnavljanja bliskoistočnog mirovnog procesa.
Sanchez je u ponedjeljak izrazio očekivanje da će se sukob u Gazi okončati prije evropskih izbora 9. juna.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.