open-navfaktor-logo
search
Palestina mora biti priznata
Španski premijer Sanchez: Izrael u slabijoj poziciji na međunarodnom planu zbog svog nehumanog odgovora u Gazi
AUTOR: Anadolija
17.05.2024. u 22:53
get url
text
 Španski premijer Pedro Sanchez rekao je danas da je Izrael sada u mnogo slabijoj poziciji na međunarodnom planu zbog svog nehumanog odgovora u Pojasu Gaze.
Govoreći u intervjuu za televizijsku kuću La Sexta, gdje su ga pitali da li ono što Izrael čini u Pojasu Gaze smatra genocidom.
- Imam svoju viziju o tome šta se dešava. Poštuju li ljudska prava u Gazi? Imam ozbiljne sumnje. Mislim da svaki objektivni analitičar misli isto. Pogledajte neselektivno ubijanje civila, žena i djece i neusporedivo uništenje Gaze, za čije obnove će trebat decenije - rekao je Sanchez.
Obraćajući se onima koji brane akcije Izraela, on je također postavio pitanje da li su nasilje i razaranje nakon 7. oktobra 2023. godine bili vrijedni toga.
- Da li je Hamas više ili manje jači nego prije? Da li je Izrael više ili manje sigurann sada nego prije 7. oktobra? - upitao je, dijeleći svoje mišljenje da je Izrael sebe doveo u slabiju poziciju.
Sanchez je također najavio da njegova vlada neće priznati državu Palestinu 21. maja, kao što je nedavno aludirao šef evropske diplomatije Josep Borrell.
- Odgođeno je to jer koordiniramo da to uradimo sa drugim zemljama. Čekam da zatvorim posljednje detalje ovog vikenda i poslije razgovaram o tome sa svojim kolegama - kazao je Sanchez.
Dodao je da 22. maja, kada treba da se pojavi u španskom parlamentu, planira da objavi tačan datum kada će Španija i još neke zemlje Evropske unije priznati Palestinu.
Do sada su Irska, Slovenija, Norveška i Malta najavile da uskoro priznaju Palestinu.
Sanchez je istakao da mnoge zapadne zemlje vjeruju u rješenje bliskoistočne krize uspostavom dvije države, međutim da su priznale samo Izrael, ali ne i Palestinu.
- Nakon svega što se dogodilo od 7. oktobra, očigledno je da se izraelski premijer ne slaže s priznavanjem Palestine. Stoga zemlje moraju podići zastavu i priznati Palestinu kako bi održale ideju i otvorile politički horizont za miran suživot između Izraela i Palestine - dodao je on.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.