open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Sramotne poruke: Na karnevalu u Herceg Novom spaljena lutka s likom Andreja Nikolaidisa, uslijedile burne reakcije
Na svečanom zatvaranju Praznika mimoze u Herceg Novom, na kraju karnevalske smotre spaljena je lutka koja simbolizuje pisca i kolumnistu Andreja Nikolaidisa, jednog od najpoznatijih književnika u Crnoj Gori, dobitnika brojnih međunarodnih i regionalnih nagrada.
03.03.2024. u 11:46
get url
text
Lutka s likom Andreja Nikolaidisa
Lutka s likom Andreja Nikolaidisa

VEZANI TEKST - Nikolaidis: BiH neće biti dio "srpskog sveta", Bošnjaci su još 90-ih godina odbili nestati u planu Beograda i Zapada

Lutku su spalili učesnici karnevala odjeveni kao članovi nekadašnjeg Kju- Kluks-Klana, ekstremističke organizacije. Prethodilo je čitanje "obrazloženja", uvredljivog sadržaja, u kojem se navodi za šta je Nikolaidis "kriv", piše Radio Slobodna Evropa.

- Svjedočimo posljedici naopakih politika u Crnoj Gori - napisali su iz Centra za građansko obrazovanje na X mreži.

- Danas te politike svoju sliku imaju i u karnevalskom "spaljivanju" Andreja Nikolaidisa, jednog od regionalno i međunarodno najnagrađivanijih crnogorskih književnika, zbog kritičke riječi prema novim vlastima. Koliko još ovakvih slika treba da se razumije da klizimo u društvo nedemokratskih država koje ne tolerišu kritiku niti podnose različitost? - napisali su.

Nikolaidis je za TV E rekao da se radi o kukavičluku organizatora koji "spaljuju" njega, a ne nekog od donosilaca odluka.

- Očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su njega koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara - naveo je Nikolaidis.

Dodao da je "vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca", a da je "najgora i najopasnija" stvar to što je on opozicioni nezavisni novinar.

Nikolaidis je kazao da on neće promijeniti ništa u načinu na koji piše.

Andrej Nikolaidis je član Bosanske akademija nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, hrvatskog, crnogorskog i bosanskohercegovačkog PEN-a te Hrvatskog društva pisaca. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog Nagrade Evropske unije za književnost, nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen na prostoru Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te crnogorskih državnih priznanja Miroslavljevo jevanđelje i Trinaestojulske nagrade. Nikolaidis je rođen u Sarajevu, živi u Ulcinju.

Premijer Milojko Spajić rekao je da se sloboda govora mora njegovati i čuvati "čak i kad nam se ne dopada neki stav", dok je ministarka kulture i medija Tamara Vujović navela da je sa maskama i karnevalima "uvijek pitanje upravo dokle je granica".

- Sloboda govora i umjetničkog izražavanja neprikosnovene, još mnogo moramo kao društvo da radimo kako bi izražavali stavove neslaganja na prihvatljive načine. Nije mi jasno kako idejni tvorci nijesu bili svjesni da spaljivanje lutke koja simbolizuje crnogorskog književnika, možemo posmatrati i kao simbolično spaljivanje slobodne i kritičke misli, rukopisa, knjiga - navela je Vujović u saopćenju.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je objavila da, kada su se za vrijeme prethodno režima borili za slobodu govora, nisu ni slutili da će doći vrijeme da jednog pisca "spaljuju" jer se ne slažu sa njegovim riječima.

"Strašno", navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Reagirale su i stranke. 

VEZANI TEKST - Nikolaidis: U ovom regionu dešava se "nešto veliko", direktno se radi protiv građanske BiH

Potpredsjednica opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč rekla je da se pod krinkom karnevala, spaljuje pisca koji satirom razara šovinizam i nacionalizam aktuelnih kreatora javnih politika u Crnoj Gori.

- No, gorjeti na lomači najprimitivnijega Mandićevog i Dodikovog "srpskog sveta", okolnost je poželjna za biografiju svakoga plemenitog i obrazovanoga čovjeka - saopćila je Vuković Kuč.

Oglasio se i predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

- Andrejovo djelo ostaje neugasivo svjetlo u mraku neznanja, primitivizma i nekulture, čemu nažalost već neko vrijeme u "oslobođenoj" Crnoj Gori svjedočimo - napisao je Šehović.

Zbog sramotnih poruka koje su se čule u Herceg Novom, koje obiluju užasnim govorom mržnje, kakav se odavno nije mogao čuti na ovim prostorima, narednih dana ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv svih koji su odgovorni za ovo zastiđe, saopćili su iz Socijaldemokrata.

Gradonačelnik Cetinja i funkcioner Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković poručio je da "malograđanština nikada ne može spaliti i ućutkati riječ koja vrijedi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.