open-navfaktor-logo
search
Uputili apel
Srbi sa protesta zatražili ukidanje odluke o zabrani upotrebe dinara na Kosovu
Sa velikog protesta zbog ukidanja dinara na Kosovu, koji je organizovalo Udruženje ujedinjenih penzionera, a podržala Srpska lista, zatraženo je od međunarodne zajednice da ukine tu odluku.
12.02.2024. u 14:12
get url
text

Sa protesta koji je protekao mirno, upućen je apel da se omogući nastavak uplata plaća, penzija i socijalnih davanja iz Srbije, kao i do sada.

Na transparentima koje su građani nosili pisalo je "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Evropo otvori oči", "Penziju sam čitav život stjecao, ne dam je Kurtiju" i druge.

Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera je ocijenila da odluka Centralne banke Kosova da ukine srbijanski dinar, čime se kako je kazala onemogućuje podizanje penzija iz Srbije, za kosovske Srbe i druge zajednice znači ukidanje parčeta hljeba.

- Sa ovog mjesta želim svima da pojasnim laž, velika je laž da možemo da otvaramo račune u pojedinim kosovskim bankama i podizati naše penzije. Te banke ne priznaju uplatu novca, dotok novca na osnovu rješenja o našim penzijama ostvernih kod našeg PIO, odnosno ne priznaju srbijanski PIO - kazala je Đorović

Svetlana Stević, upravnica Narodne kuhinje "Devet Jugovića" upitala je kako će Srbi da žive bez dinara.

- Kažu da je naš novac zabranjen, čime ćemo našu djecu da hranimo, zar niko ne čuje naš vapaj ili pak možda čuje, ali šute i nije ih briga. Mi smo narod koji je preživio svašta i koji će preživjeti i ovo - kazala je Stević.

Među govornicima je bio i Dragiša Milojević, ljekar i član Srpske liste, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da odluku o dinaru stavi van snage, te je istakao da prema Briselskom sporazumu Srbija ima pravo da finansira svoje građane na Kosovu. Podsjetio je da taj sporazum predviđa i formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, koja još nije realizovana.

U međuvremenu, premijer Kosova Albin Kurti se obratio srpskim građanima videoporukom na srpskom jeziku, kazavši da odluka Centralne banke Kosova o zabrani dinara, koja je stupila na snagu 1. februara, ne zabranjuje Srbiji da pomaže građane srpske zajednice na Kosovu finansijski. Dodao je da ova politika štiti građane od prijetnji organizovanog kriminala, trgovanja oružjem i pranja novca.

Zemlje Kvinte i EU zahtevaju od Kosova da odloži primenu Uredbe CBK, koja dozvoljava samo upotrebu eura u platnom prometu na Kosovu i time zabranjuje upotrebu srbijanskog dinara, dok se ne pronađe alternativno rješenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.