open-navfaktor-logo
search
Zabrinut
Srbijanski ministar odbrane: Naoružavanje Kosova raketama Javelin predstavlja opasnost za Srbiju
Ministar obrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u nedjelju da zabrinjava naoružavanje Prištine protivtenkovskim raketama "Javelin", te da sve što dobivaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju.
21.01.2024. u 14:42
get url
text

- U SAD su sve procedure završene, odobrili su im nabavku "Javelina" i kada dodate ono što im je Turska ranije isporučila, SAD, Njemačka, nešto i Hrvatska, dok Britanci rade s njima obuku… NATO ne radi direktno na stvaranju i jačanju kosovske vojske, ali pojedine zemlje članice su direktno involvirane u to. Sve što dobijaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju - upozorio je Vučević za TV Prvu.

Ukazuje da su sve kritike na račun Srbije zbog velikih ulaganja u naoružavanje svoje armije, jer je zemlja okružena NATO članicama, pojednostavljene, pa čak i dio psihološkog rata, ne bi li ih" obeshrabrili i sve učinili besmislenim".

Poručio je da se Vojska Srbije ne sprema za rat, već upravo suprotno, da čuva mir.

- Želimo da sprovedemo program "Skok u budućnost", a za to nam treba mir, a ne rat. Vojska ne želi rat, ona je tu da bude garant mira i čuvar slobode, da ne budemo zrno koje bi pozobala bilo koja ptica grabljivica, koja bi Srbiju progutala - rekao je Vučević.

Srbijanski ministar je naveo da Srbija, kao ozbiljna država, razmišlja šta bi bio odgovor na sve što se radi u drugim državama, "na Kosovu u pogledu kršenja rezolucije VSUN-a 1244", konstatirajući da se i Hrvatska naoružava, te da šalje oklopna vozila baš u Beli Manastir.

Vučević je najavio i da će 30. januara biti održan redovni sastanak o godišnjem izvještaju o stanju u Vojsci Srbije, predsjednika Republike i kompletnog vrha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na kojem će se razgovarati o onome što je urađeno i definiraju ciljevi i zadaci za naredni period.

Kada je riječ o prijedlogu za obnavljanje redovnog služenja vojnog roka u Srbiji, ministar je izrazio uvjerenje da bi tokom ove godine mogla da se donese odluka po tom pitanju, dodajući da Ministarstvo i Vojska Srbije ostaju čvrsti s tom inicijativom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.