open-navfaktor-logo
search
Sekretar NATO-a
Stoltenberg posebno istaknuo BiH i Kosovo: Sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje je krhka
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u petak u Briselu da NATO smatra da je sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka te da na Kosovu i Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.
26.01.2024. u 14:54
get url
text

Stoltenberg je to izjavio u sjedištu NATO-a na zajedničkoj konferenciji za medije s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem tokom koje je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na sjeveru Kosova zbog čega je NATO pojačao prisustvo za dodatnih 1.000 vojnika.

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

- Poruka je da se sve strane trebaju suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali s Evropskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU jedini je način da se pronađe trajno rešenje - izjavio je.

Do novih tenzija na sjeveru Kosova došlo je u septembru prošle godine kada je paravojna skupina naoružanih Srba napala kosovsku policiju a tokom napada poginuo je jedan policajaca tre tri napadača, a više napadača je ranjeno. Nakon tog napada NATO je pojačao svoje prisustvo u tom dijelu zemlje slanjem dodatnih trupa.

Stoltenberg je također potvrdio da će sljedeće sedmice 31 ambasador Stalnog vijeća NATO-a posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili snažnu podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Prema njegovim riječima, delegacija NATO-a tokom ove posjete poručit će da svi politički čelnici moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to "ključno za stabilnost BiH i regije".

Tokom konferencije za medije premijer Crne Gore Milojko Spajić je naglasio kako je u crnogorskom nacionalnom interesu da zapadni Balkan bude miran i stabilan.

- U našem dubokom nacionalnom interesu je da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu BiH je od najveće važnosti za Crnu Goru - istaknuo je Spajić.

Također Stoltenberg je zahvalio Crnoj Gori na njenom doprinosu kroz NATO-ov Sveobuhvatni paket pomoći (CAP)  te je pozvao saveznike da nastave pojačavati podršku Ukrajini u ovom kritičnom trenutku.

Stoltenberg je istaknuo da Crna Gora ima ključnu ulogu za stabilnost na zapadnom Balkanu te je pozdravio njenu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka euroatlantskim integracijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.