open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u augustu
Sud u Albaniji odobrio izručenje u Tursku Faruka Fatiha Ozera, osnivača berze Thodex
Prvostepeni sud u albanskom gradu Elbasanu dobrio je u četvrtak izručenje Faruka Fatiha Ozera, osnivača berze kriptovaluta Thodex, u Tursku.
17.11.2022. u 16:35
get url
text

Sudija Elis Dine je, čitajući odluku na kraju današnje sjednice na kojoj Ozer nije bio prisutan, rekao da je sud odlučio prihvatiti zahtjev Tužilaštva Elbasana da se dozvoli izručenje turskog državljanina Ozera u Tursku.

- Sud je odlučio da uvaži zahtjev tužilaštva i dozvoli izručenje turskog državljanina Faruka Fatiha Ozera Republici Turskoj. Protiv ove odluke može se podnijeti žalba Apelacionom sudu u Draču, u roku od 15 dana - rekao je Dine.

Ozer se, kao mjera osiguranja nalazi u zatvoru u Albaniji, dok se oko njegovog izručenja vodi prvostepeni sudski proces.

Ozer, za kojim je Turska raspisala crvenu potjernicu te je proglašena međunarodna potraga, uhapšen je 30. augusta u Albaniji.

Optužen je za prevare posredstvom berze kriptovaluta Thodex. Istraga protiv njega pokrenuta je 22. aprila prošle godine nakon što su korisnici njegove berze prijavili da nemaju pristup svom novcu. Ozer je 20. aprila napustio Tursku, a 23. aprila je za njim raspisana i Interpolova potjernica. Tursko tužilaštvo u Ankari izdalo je naloge za privođenje više osumnjičenih u slučaju "Thodex".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.