open-navfaktor-logo
search
Pronađen u Dunavu
Tijelo Mateja Periša iz Beograda ispraćeno za Split
Mnogobrojni Beograđani danas su se u Crkvi sv. Ante u Beogradu, glavnom gradu Srbije, oprostili od Mateja Periša (1994), mladića iz Hrvatske čije je tijelo nakon gotovo pet mjeseci potrage pronađeno u Dunavu u Beogradu.
20.05.2022. u 18:31
get url
text

Građani su ovom prilikom izrazili saučešće Nenadu Perišu, Matejevom ocu, koji je prisustvovao ispraćaju.

- Htio bih zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu, na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio ovozemaljski život. Srce koje mi je Beograd dao, građani Beograda i cijele Srbije su mi jako pomogli da ovih 139 dana osjetim ljudsku ljubav, brigu, suosjećanje i sve ono što čovjeku u takvim trenucima treba - rekao je Nenad Periš.

On je zahvalio ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske na naporima uloženim u potragu za Matejom.

Kao što je Beogradska biskupija ranije najavila, kovčeg sa tijelom Mateja Periša bio je izložen u crkvi od 15 do 17 sati, a ispraćaj za Split predvodio je monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit.

Matej je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine kod Beton hale u Beogradu, a policiji je nestanak prijavljen 31. decembra.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije saopćeno je da su pripadnici ovog Ministarstva od trenutka prijave nestanka intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

- Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda - naveli su iz MUP-a Srbije.

Mladićevo tijelo pronađeno je 18. maja u Dunavu, na Adi Huji, a DNK analizom utvrđeno da se radi o Mateju Perišu.

- Prema preliminarnom nalazu obdukcije, smrt je nastupila nenasilnim putem - saopćeno je iz MUP-a Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.