open-navfaktor-logo
search
Ozbiljno upozorenje Agencije
Tri ilegalna leta dronova ugrozila sigurnost aviona kod Splita i Dubrovnika
AUTOR: Fena/Hina
20.06.2024. u 17:08
get url
text
Tri drona snimljena su u razdoblju od dvije sedmice kako se ilegalno približavaju putničkim avionima u blizini aerodroma Split i Dubrovnik, izvijestila je u četvrtak Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, i upozorila na opasnost od neovlaštenog upravljanja dronovima.
Od 29. maja do 13. juna čak tri drona snimljena su kako se opasno i ilegalno približavaju putničkim avionima u neposrednoj blizini splitske i dubrovačke zračne luke. Neodgovorno ponašanje korisnika i operatera dronova ugrožava sigurnost aviona i živote članova posade i putnika, ali i živote i imovinu ljudi na zemlji, ističu iz Agencije.
Dva incidenta zabilježena su u fazi slijetanja i jedan u fazi polijetanja putničkih aviona.
Posade aviona svoja su opažanja proslijedile Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe koje je o tome obavijestila nadležna policijska tijela, ističe se u saopćenju Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.
Podatak da su se u samo dvije sedmice, neodgovornim i protupravnim korištenjem dronova dogodila tri ozbiljna incidenta, vrlo je zabrinjavajući, dodatno i zbog toga što je tokom cijele prošle godine ukupno zaprimljeno sedam izvještaja vezanih uz neovlašteno letenje drona u kontroliranom zračnom prostoru u blizini aerodroma.
Letenje dronova u blizini aerodroma podložno je odobrenjima kontrole zračnog prometa, a aktivnosti neovlaštenog i protupravnog upravljanja dronom su kažnjive i povlače sa sobom prekršajnu i kaznenu odgovornost.
- S obzirom na to da je u toku i protivpožarna sezona, korištenje dronova u zoni rada protivpožarnih aviona direktno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga te će pilotske posade obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnost -  upozorili su iz Agencije za civilno zrakoplovstvo.
Također, dodaju to će otežati sprečavanje širenja požara i dovesti u opasnost ljudske živote.
Agencija je uputila i apel medijima te pozvala na odgovorno ponašanje i neobjavljivanje snimaka požarišta i ostalih područja u kojima su u toku hitne intervencije, a koje su snimljene dronovima, prenosi Hina.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.