open-navfaktor-logo
search
Zbog suše
U cijelom Ekvadoru nestalo struje
Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou, rekao je Luque, koji je i vršitelj dužnosti ministra energetike, ne dajući dodatna objašnjenja
AUTOR: Faktor/BBC
20.06.2024. u 08:15
get url
text
Quito, glavni grad Ekvadora
Quito, glavni grad Ekvadora
Ekvador je jučer poslijepodne doživio opći nestanak struje u cijeloj zemlji, a nacija od oko 18 miliona ljudi ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok vlasti rade na rješavanju problema, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque za društvenu mrežu X.
- Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou - rekao je Luque, koji je i vršitelj dužnosti ministra energetike.
U aprilu je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio vanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje. Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utječe na proizvodnju električne energije iz hidroelektrana. Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebno stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vozove oko 15.20 sati po lokalnom vremenu.
- Zbog općeg kvara nacionalnog međusobno povezanog elektroenergetskog sistema, rad metroa Quito je prekinut dok se sistemi ponovo pokreću i provjeravaju - objavio je sistem metroa glavnog grada Quita na društvenoj mreži X, piše BBC.
Struja se vraćala postepeni, iz jedne četvrti u drugu, sat vremena nakon nestanka, barem u Quitu, gradu od oko tri miliona stanovnika, javljaju svjetske agencije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.