open-navfaktor-logo
search
Odluka stupila na snagu
U Srbiji odbacuju odluku Kosova o ukidanju dinara
Srpski dinari su i 1. februara u opticaju na Kosovu. Prvog dana stupanja na snagu odluke o ukidanju dinara, njima se može trgovati u prodavnicama, isplaćuju se na poštanskim šalterima i mogu se podići na bankomatima.
01.02.2024. u 18:48
get url
text

Uredba Centralne banke Kosova (CBK) predviđa da se za plaćanja koriste samo euri, što znači da se ukida upotreba srpskog dinara.

Vlada Kosova je, međutim, saopćila da će se primjena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz laku tranziciju i da neće biti novčanih kazni za posjedovanje valuta drugih zemalja.

Ova odluka Kosova naišla je na protivljenje Srbije, dok je međunarodna zajednica tražila odlaganje njenog sprovođenja uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

Narodna banka Srbije (NBS) odbacila je mogućnost dogovora sa Centralnom bankom Kosova (CBK).

U odgovoru za RSE Narodna banka Srbije je navela da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora u okviru dijaloga na postojećem nivou. Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova vodi se u Briselu na tehničkom i političkom nivou.

Politički dijalog predvode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

U odgovoru NBS je navedeno da je neophodno staviti van snage odluku Prištine. NBS je navela da sprečavanje unosa i korištenja srpskog dinara na Kosovu za obavljanje gotovinskih platnih transakcija znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u dinarima.

Centralna banka Kosova navela je za RSE da ih Narodna banka Srbije nije kontaktirala, kao i da nisu primili nijedan zahtjev.

U odgovoru se dodaje da je CBK javno izrazila spremnost da se uključi u razgovore kako bi olakšali proces transfera sredstava na bankarske račune korisnika u eurima na osnovu postojećih regionalnih praksi.

Ova banka podsjeća da svaki građanin može prihvatiti sredstva od bilo kog pošiljaoca u inostranstvu na svoj račun u eurima, u bilo kojoj finansijskoj instituciji licenciranoj na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u danu stupanja kosovske odluke o ukidanju dinara sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Vučić je objavio na Instagramu da je ruskog ambasadora obavijestio o potezu Prištine, za koji je ocijenio da je "usmjeren protiv srpskog naroda" na Kosovu.

Za ministra vanjskih poslova Srbije Ivicu Dačića "zabrinjavajuće" je to što međunarodna zajednica apeluje da se prolongira odluka o ukidanju dinara na Kosovu.

Dačić je rekao da "međunarodna zajednica uvijek traži vrijeme da se odluke takvog tipa odlože, a da ne ulaze u to da li su one u skladu sa dogovorom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.