open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Učenici sa Balkana mogu besplatno upisati srednje škole u Turskoj, prijave do 20. jula
Učenici iz šest balkanskih zemalja po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti pohađati srednje škole u Republici Turskoj.
07.07.2022. u 14:47
get url
text

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turske te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) potpisali su protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

- Ovaj program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Učenici iz ovih zemalja će moći u šest turskih gradova upisati sedam srednjih škola. To su Međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu - rekao je savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

Renomirane škole i tražena zanimanja 

Akcesme je pojasnio da se radi o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turskoj mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih zemalja. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni poslije 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

- Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Također, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine - kazao je Akcesme.

Rok za prijavu učenika je do 20. jula. Nakon preliminarne evaluacije, prijavljeni će pristupiti prijemnom ispitu u pisanoj i usmenoj formi. Pisani test održat će se 27. jula i sadržavat će ukupno 50 pitanja iz oblasti općeg znanja, opće kulture, logičkog rasuđivanja, matematike i prirodnih nauka. Usmeni razgovor sa učenicima održat će se 28. i 29. jula.

Rezultati ispita će biti objavljeni 1. augusta, a nova školska godina u Turskoj počinje 12. septembra, za kada je planiran i odlazak balkanskih učenika koji budu primljeni u škole.

Besplatan smještaj i niz dodatnih pogodnosti

- U okviru ovog obrazovnog programa učenicima je osiguran besplatan smještaj, koji je u okviru ovih renomiranih škola. Osigurana je i stipendija u iznosu od 750 turskih lira koje će učenici primati tokom svih 12 mjeseci u godini. Učenici će imati i zdravstveno osiguranje, što također osigurava YTB, baš kao i avionsku kartu za odlazak u Tursku i povratak nakon završetka škole. Učenici će tokom školovanja moći besplatno pohađati i kurseve koji im budu potrebni - rekao je Akcesme.

On je kazao da je YTB ranije kreirao online platformu za strane studente koji se školuju u Turskoj i da će ta platforma biti korištena i za potrebe prijave balkanskih učenika koji žele iskoristiti ovaj program i srednju školu upisati u Turskoj.

- Nastava u školama će biti na turskom jeziku, pa je za učenike koji ne znaju turski predviđeno da godinu dana uče jezik, a potom i započnu četverogodišnju srednju školu koju upišu - kazao je Akcesme.

Zainteresirani učenici se trebaju registrirati na internet-stranici, a potom će dobiti potrebne dodatne informacije.

Detaljne informacije dostupne su na stranici. Zainteresirani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail [email protected] ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.