open-navfaktor-logo
search
Ide na ponovno suđenje
Ukinuta presuda Darku Šariću, Sud "zaboravio" ključnu stvar
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za pranje novca i naložio novo suđenje.
04.08.2022. u 21:38
get url
text

Darko Šarić je bio osuđen na kaznu od devet godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet godina, a ostali optuženi na kazne od dvije do sedam godina zatvora.

Odlukom Apelacionog suda, ukinuta je prvostepena presuda Šariću i pripadnicima njegove grupe koja ih je teretila za pranje novca, a obrazloženje ove odluke ukazalo je na jedan nevjerovatan previd sudskog vijeća Specijalnog suda, prenosi Nova.rs.

Po nalaženju Apelacionog suda, osnovana je žalba tužioca za organizovani kriminal kojom se ukazuje da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, opisanu izrekom prvostepene presude.

Presudom, kako je naveo Apelacioni sud, nije potpuno riješen predmet optužbe. Naime, optužnicom se okrivljenom Darku Šariću stavlja na teret pranje novca u produženom trajanju, a Nebojši Jestroviću, Andriji Krloviću, Predragu Milosavljeviću, Radovanu Štrpcu, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Dubravki Štrbac i Stevici Kostiću krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnog djela i krivično djelo pranje novca u produženom trajanju.

Međutim, prvostepeni sud je propustio da odluči o krivičnom djelu udruživanje radi vršenja krivičnog dela koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno riješenom predmetu optužbe, navodi se u saopćenju Apelacionog suda.

Nadalje, izreka prvostepena presuda je nerazumljiva, protivrječna, u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude.

Naime, iz prvostepene presude je nejasno da li su okrivljeni Jestrović, Krlović, Milosavljević, Radovan Štrbac, Ćopić, Vučetić, Dubravka Štrbac i Kostić pripadnici kriminalne grupe koja se bavila preprodajom droge ili koja se bavila pranjem novca. Stav Apelacionog suda je i da je nejasno da li se radi o dvije različite grupe, što se iz izreke ne može utvrditi, a o čemu su i u obrazloženju presude izostali jasni razlozi.

Također, imajući u vidu vrijeme izvršenja krivičnog djela, po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni u dijelu obrazloženja gdje sud zaključuje da postoji sumnja da novac, koji je uložen u preduzeće "Štampa sistem“, potiče od prodaje droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila švercom kokaina.

Ovo najprije stoga, što iz pisanih dokaza u spisima predmeta proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz presude proizlazi da je grupu koja se bavila pranjem novca Šarić oformio tokom 2008. godine, a da je konverzija i ulaganje novca uslijedilo tek 2008, 2009. i 2010. godine.

Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud pravilno oslobodio od optužbe Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića imajući u vidu da tokom postupka nije dokazano da su oni izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.