open-navfaktor-logo
search
Stvarni podaci
Umrle su 632 osobe: Zašto je vlast u Srbiji krila broj mrtvih od korone
U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopćenog broja za taj period, koji iznosi 244, saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su dio zvaničnog državnog informacionog sistema COVID-19.
23.06.2020. u 09:53
get url
text

Prema saznanju BIRNA, broj zaraženih posljednjih dana prošle nedjelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novooboljelih, objavljeno je na javno.rs.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom “Izvještaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu spomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka - broj testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava Ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama. 

Najveća razlika u broju umrlih primjećena je u Kliničkom centru Niš gdje je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je "smanjen" za 55 (39 zvanično saopćeno, 94 u informacionom sistemu), KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 mrtvih. 

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (zvanično saopćeno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je zvanično rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam), itd. Za 29 pacijenta nije navedeno u kojoj su bolnici izdahnuli.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja mjeseca.

Upravo je posljednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla SMS poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se "približavamo scenariju iz Italije i Španije".

Prvi smrtni slučaj u bazi registrovan je 19. marta. Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila kada je u prosjeku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacionog sistema. 

Dvanaestog aprila preminule su 23 osoba, dok je zvanično saopćeno šest. Dan kasnije krizni štab je saopćio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petero priminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više.

BIRN je u više navrata pokušao da kontaktira nadležne iz Ministarstva zdravlja, članove kriznog štaba, direktore bolnica i Instituta Batut kako bi saznali šta je uzrok velike razlike između zvanično saopćenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu COVID-19, kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti. Niko od njih nije odgovorio na pozive. 

Podaci iz informacionog sistema sadrže redni broj pacijenta, datum rođenja pacijenta kao i kolone koje se odnose na rezultate testa svakog od njih, datum posljednjeg pozitivnog testa, datum smrti i naziv bolnice, odnosno kliničkog centra u kojem je pacijent preminuo. Novinari nisu imali pristup ličnim podacima ovih pacijenata.

U posljednjoj koloni pod nazivom "Potvrdilo Min zdravlja" na pedeset mjesta uz podatke o pacijentima stoji oznaka "Da". BIRN je nekoliko puta zvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ali se on nije javljao niti je odgovorio na SMS poruku u kojoj su novinari BIRN-a zahtjevali da im  objasni šta je značenje ove kolone u spomenutoj tabeli.

BIRN je uradio detaljnu analizu podataka iz informacionog sistema, selektujući lica koja su preminula i čiji je rezultat testa označen kao pozitivan.

Među podacima se nalazi ukupno 1.081 preminula osoba čiji se rezultati testa vode u jednom od sljedećih statusa: pozitivan na koronu (632), negativan (355), nepoznat (83), uzorak nije pronađen (8), neodređen (2), dok je u jednom slučaju kolona bila prazna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.