open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Velika akcija u Srbiji: Uhapšeni visokorangirani pripadnici vojske i zaposleni u Ministarstvu odbrane
Po nalogu srbijanskog Tužilašta za organizovani kriminal, nakon višemjesečnog predistražnog postupka, uhapšeno je devet ljudi u postupku koji se vodi protiv 10 osumnjičenih. Za jednim osumnjičenim se traga.
25.06.2022. u 11:02
get url
text

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Oni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Terete se da su kao pripadnici organizovane grupe iskorištavali svoj položaj i službena ovlaštenja na način da su zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih osoba privrednih društava, prenose srbijanski mediji.

- Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih) - navode iz Tužilaštva.

Svim uhapšenim je određeno policijsko zadržavanje i bit će sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.