open-navfaktor-logo
search
Burna sjednica
Vijeće sigurnosti UN-a: Predsjednica Kosova govorom naljutila premijerku Srbije, šta je poručila
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju za finansijsku i političku podršku, obuku i naoružanje "terorističke i paramilitarne grupe" koja je 24. septembra napala Kosovo i pokušala da izvrši aneksiju sjevera "u stilu Krima", objavili su srbijanski mediji. 
24.10.2023. u 10:01
get url
text

VEZANI TEKST - Kosovska policija objavila nove snimke: Kako je počeo napad u selu Banjska

- Srbija je očekivala aneksiju sjevera Kosova u stilu Krima, ali su je iznenadili odlučnost i profesionalnost kosovske policije - rekla je Osmani na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o šestomjesečnom izvještaju o Kosovu.

Osmani je navela tvrdnje da "terorističke grupe Civilna zaštita i Sjeverna brigada" dobijaju finansijsku podršku Srbije, na Pasuljanskim livadama su obučavani, a naoružanje zaplijenjeno samo tog dana dovoljno je za 400 ljudi i može se proizvesti samo u srpskim fabrikama.

Osmani je naglasila i da je Milan Radoičić, koji je priznao učešće u sukobu u Banjskoj, najbliži saradnik i saveznik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i slobodno se šeta Srbijom.

- Srbija vidi nasilje kao rešenje za sve - rekla je Osmani.

Ona je optužila Beograd za "etničko čišćenje administrativnim sredstvima".

- Srbija čini "sve moguće napore kako bi našu regiju vratila u devedesete - rekla je, dodajući da "ono što se dogodilo 24. septembra nije bio samo napad na Kosovo, to je bio plan da se destabilizira cijeli Zapadni Balkan".

Govor Osmani pred Vijećem sigurnosti UN-a naljutio je premijerku Srbije Anu Brnabić, koja je reagirala nakon sjednice. 

Kazala je da je kosovska predsjednica u svom istupu pokazala plitku propagandu, izgovarala "opća mjesta" i brutalne laži, ali da su predstavnici država članica mogli to da prepoznaju, te dodala da ne može da bude zadovoljna jer nije vidjela ni trunku volje Prištine da razumije situaciju u kojoj se nalaze Srbi.

VEZANI TEKST - Kurti: Vučić i Radoičić kao Milošević i Arkan; Dvije stvari su potrebne, sigurnost za Kosovo i sankcije za Srbiju

- Ona je pričala pred forumom, u kojem su najvažnije svjetske sile, o tome kako mi iz Beograda terorišemo Srbe, a Priština ih brani. Valjda su svi čuli to nipodaštavanje svjetskih političara jer neko misli da mu je sve dozvoljeno, da priča neistine koje su lako provjerljive - rekla je Brnabić novinarima.

Zato je, kaže, reagirala na kraju sjednice i upitala zašto je, ako je to tačno, 11 posto Srba, odnosno 2.000 porodica, napustilo Kosovo od maja.

- Osmani je imala hrabrosti, drskosti, da kaže da mi terorišemo Srbe, a oni ih brane. Gdje su onda otišli ti ljudi, kod ovih što ih terorišu ili kod ovih koji ih brane - rekla je Brnabić.

Osmani je navela i da Srbi na Kosovu imaju pravo veta, što znači da čak i kada 90 posto zastupnika u tamošnjem parlamentu nešto izglasa, ako Srbi kažu – ne, onda se to ne usvaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.