open-navfaktor-logo
search
Posjetio kasarnu
Vučić: Do kraja godine vojska Srbije mogla bi dobiti veliku količinu dronova-kamikaza
Srbijanska vojska mogla bi do kraja godine dobiti veliku količinu dronova "kamikaza" koji će biti domaće proizvodnje, kazao je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tokom posjete kasarni Topčider, a u obilasku je, pored ostalih učestvovao i predsjednik RS-a Milorad Dodik.  
30.01.2024. u 13:38
get url
text

- Vjerujem da ćemo u saradnji s brojnim privrednicima i domaćom pameti moći do kraja godine pokazati veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okružje", rekao je Vučić prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider.

Vučić je istaknuo kako Srbija "mora strahovito ubrzati dalje naoružavanje i snažiti domaću industriju te da istovremeno vojska mora imati bolju obuku i više vojnika" te dodao kako Srbija mora osnažiti svoju odbranu i koncept takozvane totalne odbrane.

- Moramo biti spremni. Nikoga ne ugrožavamo. Čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore - kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da su mu danas predstavnici Glavnog štaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prezentirali "uvjerljivu argumentaciju" o tome da je potrebno vratiti obavezu služenja vojnog roka te kako bi do 1. maja trebali dostaviti sve prijedloge na tu temu.

- Vidjet ćemo hoće li vojni rok trajati od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na sastanku, na kojem su državnom vrhu predstavljeni rezultati Vojske Srbije za 2023. godinu, zaključeno da je vojska ne samo održala već i unaprijedila svoje operativne sposobnosti tokom prošle godine.

- Unaprijedili smo sposobnosti značajno, ali smo to skupo platili u finansijama. Ove godine i sljedeće, platit ćemo još mnogo skuplje - rekao je Vučić te dodao da je Srbija izdvojila sredstva za 701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije, kao i da će više od 850 morati biti nabavljeno idućih godina.

Vučić je istaknuo kako će tokom obilježavanja dana državnosti Srbije biti prezentiran važan sistem koji je Srbija uvezla iz Rusije, a služi za elektronsko ometanje bespilotnih letjelica.

U kasarni Topčider Vučić je u utorak prisustvovao prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gdje su predstavljeni modernizirani tenkovi, bespilotne letjelice, kao i padobranska, ronilačka i alpinistička oprema.

S Vučićem u obilasku bili su i predsjednica srbijanske Vlade Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije Milan Mojsilović te predsjednik RS-a Milorad Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.