open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Ostavka Haradinaja je politički trik
On je rekao da vjeruje da će Haradinaj naredne sedmice otići u Hag i da će ga odmah pustiti nazad, "da se vrati kao veliki heroj i njegova popularnost udvostruči"
20.07.2019. u 12:21
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema razloga za euforiju kada je reč o ostavci Ramuša Haradinaja na mesto premijera Kosova, javlja Anadolu Agency.

- Ostavka Ramuša je politički trik koji može da dobije još veću popularnost, što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca, gdje postaje junak koji se bori za jedinstveno Kosovo, a ostali su nedostojni - ocijenio je Vučić.

On je rekao da Srbija mora da reaguje smireno, trezveno i bez euforije.

- Razumijemo očekivanja i potrebu naroda za pravdom, razumijemo neku vrstu zadovoljstva kod naroda zbog poziva Ramušu na saslušanje kao osumnjičenog za ratni zločin. Međutim, razloga za radost i euforiju nema - kazao je Vučić.

On je rekao da će položaj Srba biti još teži i da dolazi do homogenizacije Albanaca i neskrivene mržnje prema Srbima.

On je izrazio zabrinutost da politički razvoj događaja ne ide ka daljem dijalogu.

- Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti. I ovo nije fraza koju političari u svijetu ponavljaju, to je činjenica - rekao je Vučić.

On je rekao da vjeruje da će Haradinaj naredne sedmice otići u Hag i da će ga odmah pustiti nazad, "da se vrati kao veliki heroj i njegova popularnost udvostruči".

Govoreći o dijalogu, Vučić je rekao da će izbori na Kosovu biti održani u septembru ili oktobru, da će Vlada biti formirana u novembru, a da u decembru u Srbiji počinje kampanja.

- Jasno je da razgovora nema, i moramo da se pripremimo ako neko u međunarodnoj zajednici ne bude odgovoran i pritisne ih da ukinu takse - rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija pratiti situaciju i neće se miješati u internu kosovsku političku scenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.