open-navfaktor-logo
search
Nova runda
Vučić: Razgovori u Briselu neuspješno završeni, Kurti odbio prijedloge
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da su razgovori s premijerom Kosova i evropskim zvaničnicima neuspješno završeni.
14.09.2023. u 15:01
get url
text

- Razgovori su neuspješno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje prijedloge. Na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisne prijedloge EU-a. Kurti nije želio i sastanak je okončan - rekao je poslije sastanka Vučić.

Dodao je da kosovski premijer izbjegava formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

- Srbija ne bježi od svojih obaveza, ali mi i EU smo rekli kakav je hodogram. Taj prijedlog, uprkos tome što on nije nimalo lak, mi smo prihvatili, a Kurti je to odbio - poručio je Vučić.

Pojasnio je da se evropski prijedlog odnosi prije svega na formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom, što, kako tvrdi srbijanski predsjednik, kosovska strana odbija.

- Ne vjerujem da je ovo kraj svijeta. Čut će se odgovor ko je zaslužan, odgovoran. To je nešto što mora da se dogodi. Za nas je važno da moramo nastaviti razgovarati - poručio je Vučić.

Poslije odvojenih sastanaka, u Briselu je u četvrtak održan trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija s predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku, koji je trajao oko dva sata bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

O detaljima sa sastanka novinarima će se obratiti šef evropske diplomatije Borrell.

On je tokom sastanka poručio da je vrijeme da se Sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno primjenjivati i da će danas biti jasno da li su strane spremne preuzeti odgovornost.

Posljednji sastanak održan je 22. juna ove godine, zbog rastućih tenzija na sjeveru Kosova, ali tom prilikom su održani samo odvojeni susreti predstavnika Beograda i Prištine sa briselskim domaćinima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.