open-navfaktor-logo
search
Uoči Dana sjećanja
Vukovar: Otkriven spomenik Kati Šoljić i sinovima
U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica u četvrtak je u prisustvu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića otkriven spomenik Kati Šoljić (1922.- 2008.) i sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u odbrani Vukovara 1991. godine.
17.11.2022. u 22:25
get url
text

Spomenik Kati Šoljić i njenim sinovima, rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruženju 4. gardijske brigade, udruženju Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te penzionisanom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o podizanju.

- Ovo što radite je borba protiv zaborava. Ona je stalna u čovjekovom životu jer najveći čovjekov strah je strah od jeze ništavila, kada te nema, kada o tebi više niko ne govori. Kata Šoljić je majka koja je prošla tragediju za kakvom treba tragati u historiji naše kulture i identiteta. A naša kultura i naš identitet su evropski. Mi smo evropski narod i nacija - rekao je Milanović.

U govoru je spomenuo i spomenik poginulim vukovarskim braniteljima na Kupresu, u Bosni i Hercegovini, koji je nedavno oštećen i ponovio da su se "huljski pod okriljem noći neki veoma hrabri momci zaustavili i pokazali šta misle o tome".

Iskazao je uvjerenje da će popravak tog spomenika na Kupresu biti sljedeći zadatak organizatorima i inicijatorima izgradnje spomenika Kati Šoljić.

- Ne smijemo izgubiti entuzijazam. Zemlju ste stvorili - ona je dobra, prije svega draga jer je naša. Druge nemamo i nikome osim nas do nje nije iskreno stalo. Drugima ili nije stalo ili imaju nešto protiv. Ta zemlja, osim što nam je draga mora biti dobra, mora biti zdrava, mora biti uspješna i instrument za postizanje naših ciljeva, a ti ciljevi su uvijek bili plemeniti, skromni jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić - rekao je Milanović.

Živi spomenik i istinski uzor

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Marijana Balić istaknula je da je Kata Šoljić za života bila živi spomenik i istinski uzor. 

- Hrvatsku su branili većinom muškarci, ali uloga žena u Domovinskom ratu, majki, sestara i nas kćeri, bila je ostat će jednako važna - kazala je Balić i poručila da bol onih koji su nekoga izgubili u Domovinskom ratu godinama ne jenjava, a spomenik Kati Šoljić je spomenik svim majkama koje su živote svoje djece dali za hrvatsku slobodu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da Kata Šoljić, osim toga što je izgubila četvericu sinova, nikada nije klonula duhom već je bila uzor i utjeha majkama koje su tražile i još traže svoje sinove.

- I te majke su i danas naša najveća snaga i poticaj u traganju za našim nestalima, tom najtežem neriješenom pitanju iz Domovinskog rata - poručio je ministar Medved.

- U ovom projektu nije bila bitna samo gradnja, već spajanje svih onih koji su prepoznali vrijednost i zahvalnost na žrtvi porodici Šoljić - rekao je Mirko Čondić, posebno zahvalivši Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Rekao je i kako će istinski heroji, poput sinova Kate Šoljić, biti uvijek prepoznati po svojoj skromnosti, istinoljubivosti i beskompromisnosti u domoljublju.

Predsjednik Udruženja veterana 4. Gardijske brigade Borislav Lapenda pozvao je okupljene da budu ponosni na sve hrvatske junake ocijenivši žalosnim što u protekla tri desetljećja niko u hrvatskom društvu, vlasti i gradu Vukovaru nije prepoznao porodicu Šoljić kao junake i heroje.

Govorio je i predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić koji je rekao da spomenik Kati Šoljić nije spomenik samo njoj nego svim majkama koje su u Domovinskom ratu izgubile svoju djecu.

Okupljene je pozvao na zajedništvo i da ne dozvole da ih politike razdvajaju.

- Moramo se uvezati i isticati istinu o Domovinskom ratu, jer bojim se da kada nas ne bude, ovo će se sve zaboraviti - rekao je Josić.

Nismo se bojali, iako smo znali da nećemo izdržati

Jedan od komandanata odbrane Vukovara, penzionisani pukovnik Ivica Arbanas, govorio je o odbrani gradske četvrti Mitnica. 

- Forsirajući borbena djelovanja na Sajmištu, neprijatelj je uspio okružiti Mitnicu. Nismo se bojali iako smo znali da nećemo izdržati - kazao je Arbanas rekavši kako su komandanti svih nivoa komandovanja u oabrani Vukovara, kao što je bio Ivo Šoljić na Mitnici, svojom hrabrošću bili glavna karika vukovarske odbrane.

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) govorila je akademkinja Mirna Šitum poručivši kako današnji događaj svjedoči kako vrijeme neke patnje ne liječi.

- Majka Kata kojoj je svaki dan bez sinova bio Veliki petak, vlastitu nevolju nije stavljala na vagu obične čovječanske pravde - rekla je prof. dr. Šitum.

U ime porodice Šoljić okupljenima na dolasku, među kojima su bili i ministar hrvatskih odbrane Mario Banožić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik vukvarsko-srijemskog župana Franjo Šoljić i brojni drugi, zahvalila je kći Kate Šoljić, Marija Šoljić Barišić, pozvavši ih na slogu i zajedništvo.

Uoči svečanosti kojoj je prethodila misa koju je služio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara, među okupljene dotrčao je branitelj Branko Šubić koji je trčao od Iloka do Vukovara u spomen na hrvatske branitelje Vukovara. 

Nakon svečanosti, podno spomenika brojne delegacije među kojima i presjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, položile su upaljene svijeće.

Predsjednik Milanović, s obzirom na to da u petak neće biti u vukovarskoj koloni sjećanja, počast je odao poginulima u odbrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te na mjestu masovne grobnice na Ovčari, prenosi Hina.

Paljenje svijeća i molitva u krugu Opće bolnice Vukovar

FOTO: Samir Jordamović/AA

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove godine je u večernjim satima u krugu Opće bolnice Vukovar organizovano paljenje svijeća i molitva, javlja Anadolija.

Molitvu u krugu bolnice, odakle će sutra krenuti Kolona sjećanja, predvodilo je vukovarsko svećenstvo.

U krugu vukovarske bolnice bio je veliki broj građana Vukovara. Ovo je već tradicionalno okupljanje i odavanje počasti svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata u Hrvatskoj. To je mjesto odakle je nakon pada grada prije 31 godinu odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još nepoznate.

Zagreb odao počast žrtvama Vukovara

FOTO: Stipe Majić/Anadolija

Paljenjem svijeća uz rub Vukovarske ulice te svečanim programom Zagrepčani su večeras obilježili godišnjicu pada i stradanja Vukovara, večer uoči održavanja Kolone sjećanja, javlja Anadolija.

Klub veterana 148. br. Hrvatske vojske organizirao je tradicionalno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod nazivom "I reći ću vam samo još jednu stvar "Zapamtite Vukovar" ispred spomenika Franji Tuđmanu.

Na svečanom obilježavanju okupili su se brojni građani, predstavnici Grada Zagreba te saborski zastupnici, a djeca iz osnovnih škola zapalila su svijeće posložene ispred križa, nakon čega su vojnici razvili natpis "Vukovar".

Od 18 sati paljeni su lampaši uz Ulicu grada Vukovara, a kolona motorista krenula je od Trešnjevačke tržnice ulicom grada Vukovara do spomenika Franji Tuđmanu.

Dani oko 18. novembra su posebno teški za sve one koji su proživjeli pakao Vukovara 1991., a posebno za one koji još tragaju za najmilijim.

U Vukovaru će se sutra, povodom Dana sjećanja, koji je i državni praznik, okupiti cijeli državni vrh te brojni građani i branitelji iz cijele Hrvatske i inostranstva. Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara. U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba.

Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.