open-navfaktor-logo
search
Kategorično
Vuksanović Stanković u Parlamentu CG: Ne dam da se vrijeđa BiH, RS nije i nikada neće biti država!
Trenutno se u Parlamentu Crne Gore razmatra Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložila opoziciona, Bošnjačka stranka Crne Gore.  
09.06.2021. u 16:59
get url
text

Na sjednici vlada napetost, a tenzije su porasle kada je neko od prisutnih kazao "da ako kažemo 'tzv. Republika Srpska', isto bi bilo da kažemo 'tzv. Bosna i Hercegovina'".

Na to je žustro reagirala zastupnica Draginja Vuksanović Stanković, gdje je skrenula pažnju predsjedniku Parlamenta da povede računa o tome da se ne vrijeđa identitet druge države, te je kategorično poručila da RS nije, niti će ikada biti država.

- Vi ste drugi čovjek Crne Gore i zamolila bih vas da s tog mjesta drugi put budete pažljiviji i da ne dozvolimo ni na jedan način da se u ovom Domu vrijeđa identitet druge države. Ovdje je maloprije rečeno da ako kažemo "tzv. Republika Srpska", isto bi bilo da kažemo "tzv. Bosna i Hercegovina". To nije tačno jer je BiH država, a RS nije i nikada nije bila, niti će biti - kategorična je bila Vuksanović-Stanković.

 

Podsjetila je i na posjetu premijera Krivokapića prilikom zvanične posjete RS-u gdje nigdje nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine, te je još jednom naglasila da je RS samo entitet, a BiH država.

Osim toga, zastupnica Vuksanović Stanković je govorila i o tome zašto crnogorski parlament treba usvojiti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. 

- Pitanje genocida u Srebrenici je civilizacijski test našeg društva, ovo nije političko ili ne daj Bože dnevno političko pitanje - ovo je civilizacijsko pitanje - kazala je, između ostalog.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.