open-navfaktor-logo
search
Iscrtani murali
Zakoni postoje: Veličanje zločinca Mladića u Srbiji se može kažnjavati, ali...
Nastavljeni su protesti povodom murala koji je ratnom zločincu Ratku Mladiću posvećen na Vračaru. U Srbiji nije zabranjeno veličati osuđenike Haškog suda, ali ima zakona kojim bi veličanju Mladiću teoretski moglo da se stane na put.
14.11.2021. u 17:31
get url
text

Prema članu 387 Krivičnog zakonika u Srbiji, kazna zatvora prijeti onom ko negira genocid – ali samo ako je on utvrđen pravnosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda, ali ne i Haškog tribunala, piše DW.

Da li zato oni koji veličaju Ratka Mladića i negiraju genocid u Srebrenici ne mogu biti krivično gonjeni?

VEZANI TEKST - Dorđo Žujović, čovjek koji je uništio mural zločinca Mladića: Ovo je normalan, ljudski čin

- Nije mi poznato da je iko inicirao krivični postupak, odnosno podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida utvrđenog presudom Tribunala za bivšu Jugoslaviju, tako da ne znam kako bi tužilac postupio u tom slučaju - kaže beogradski advokat Mihailo Pavlović.

Pavlović objašnjava da je svako osporavanje pravnosnažnih presuda problematično jer urušava načela vladavine prava i obesmišljava pravosudni sistem.

- Pravnosnažne presude se moraju poštovati bez obzira na to da li se sa njima slažemo ili ne. O presudama se može debatovati, ali se njihova pravna snaga ne smije dovoditi u pitanje. Zato neka vrsta sankcije mora da postoji. Izvjesnost sankcije zbog negiranja zločina bi vjerovatno utjecala na negatore genocida da to ne čine javno - dodaje Pavlović.

U Srbiji postoji i Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija koji u članu 4 kaže da je zabranjena proizvodnja i upotreba simbola kojima se propagiraju postupci osuđenika za ratne zločine.

Da li onda okupljanja u "odbranu Mladića" i njegove slike na zidu mogu biti kažnjiva? 

Advokat Pavlović objašnjava da odgovor i na ovo pitanje zavisi od tumačenja odredaba ovog zakona – da li se odnosi samo na fašističke simbole svojstvene Drugom svjetskom ratu ili je kontekst širi. Zakon propisuje novčane kazne za ovakva djela, kaže on.

- Podsjetio bih da je Evropski sud za ljudska prava 2019. godine donio presudu u predmetu Šimunić protiv Hrvatske u kojoj je odbacio predstavku fudbalera Josipa Šimunića koji je na sportskom terenu izvikivao fašistički pozdrav "Za dom spremni".

VEZANI TEKST - U Beogradu protesti, kordon policije između aktivista i desničara: Vučić naručuje murale Ratku Mladiću!

Hrvatski sudovi su Šimuniću ranije izrekli novčanu kaznu na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima.

Pavlović ocjenjuje da bi i u Srbiji bilo prostora da se primjene odredbe Zakona o javnom redu i miru i to po članu 8, u slučaju iscrtavanja grafita ratnim zločincima, što bi rezultiralo izricanjem novčanih kazni.

- Prilično sam siguran da bi tako izrečena kazna prošla test Evropskog suda za ljudska prava, odnosno da bi taj sud odbacio predstavku lica koja veličaju ratne zločince na bilo koji način. Hoću da kažem da prostora za izricanje prekršajnih kazni izgledno ima, samo je pitanje volje i spremnosti organa vlasti da to i učine - zaključuje Mihailo Pavlović.

Mural Ratka Mladića neko je naslikao u julu ove godine, a od trenutka kada je Inicijativa mladih za ljudska prava najavila da će ga ukloniti, mural gotovo danonoćno čuva petnaestak momaka. Za DW kažu da ne pripadaju nijednoj grupi, da samo čuvaju svoj kraj i da je Ratko Mladić za njih "heroj". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.