open-navfaktor-logo
search
Danas odluka
Zbog naglog skoka broja zaraženih i Velika Britanija stavlja Hrvatsku na crvenu listu
Hrvatska bi danas mogla biti uklonjena sa popisa sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije, nakon što je u toj zemlji identificiran uvoz infekcija koronavirusa.
20.08.2020. u 07:56
get url
text

Ako se mjere formalno potpišu, to bi značilo da će ljudi koji dođu iz Hrvatske u Veliku Britaniju morati u karantin na 14 dana, piše The Guardian.

Ako se to dogodi, promjena bi mogla utjecati na hiljade britanskih turista koji su trenutno u Hrvatskoj.

The Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identificirali određene slučajeve koronavirusa koji su u uvezeni u Veliku Britaniju iz Hrvatske.

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno ni gdje, a nije utvrđeno ni da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španije, nakon čega je ta zemlja uklonjena sa liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

U tekstu se podsjeća da je samo tokom proteklog utorka u Hrvatskoj zabilježeno 199 novih slučajeva, a u 14-dnevnom razdoblju broj zaraženih bio je 37,7 na 100 hiljada stanovnika, značajno više od britanskih 21.

Navodi se i podatak kako je od srijede, pa sve do kraja septembra zakazano 767 letova između Hrvatske i Velike Britanije, koji imaju kapacitet od gotovo 130.000 mjesta.

Paul Charles, direktor turističke konsultantske Agencije PC, rekao je za list kako smatra da je u Hrvatskoj trenutno oko 20 hiljada britanskih turista.

On smatra da će Hrvatska biti jedina zemlja pogođena novim mjerama ove sedmice.

Britanske vlasti revidiraju mjere za sve države svakog četvrtka. Prati se i situacija u Portugalu, kao i u Grčkoj, Danskoj, na Farskim Otocima, u Švicarskoj, Austriji te na Gibraltaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.