open-navfaktor-logo
search
Politički skandal
Zbog spornog penala i sudije Skomine češki europarlamentarac Slovence nazvao svinjama
Europarlamentarci iz Slovenije oštro su reagirali na nečuvenu uvredu češkog eurozastupnika i bivšeg ministra Aleksandra Vondre koji je Slovence nazvao "oportunističkim svinjama", nezadovoljan suđenjem slovenskog nogometnog sudije Damira Skomine na utakmici između Slavije iz Praga i danskog FC Midtjyllanda.
03.10.2020. u 13:37
get url
text

- Vaše su bezobrazne riječi na Twitteru nakon utakmice podle i ponižavajuće. Njima ste uvrijedili ne samo Slovence nego i Čehe koji se toga vjerujemo stide. Nadamo se da ćete se nad njima zamisliti i izviniti za nepotrebno širenje mržnje. Time biste spasili čast svoga naroda koji zaslužuje bolju reprezentiranost u Evropskom parlamentu nego što je vaša - napisali su u zajedničkom pismu slovenski eurozastupnici, upozorivši i na bliske i prijateljske odnose Čeha i Slovenaca kroz historiju i kulturnu bliskost oba naroda.

Protestno su pismo osim Vondri dostavili i predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, te čelnicima političke grupacije Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) čiji je Vondra član. Dodatno pismo Sassoliju je uputila slovenska eurozastupnica Tanja Fajon, te ga pozvala da skandal koji je izazvao Vondra prouči i donese "odgovarajuće sankcije", prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Povod za ispad češkog političara i bivšeg ministra odbrane u češkoj vladi bilo je kontroverzno suđenje slovenskog sudije Skomine koji je protiv Slavije nakon intervencije VAR-a ponovio penal za dansku ekipu, pa je ona u nastavku s 4:1 preokrenula rezultat i plasirala se u Ligu prvaka.

Ogorčeni političar i navijač Slavije na Twitteru je poslije utakmice napisao da ih je "uništio slovenski sudac" koji nije niti pogledao snimak sporne situacije, a priznao je procjenu VAR-a, prema kojoj se Slavijin golman prilikom prvog izvođenja jedanaesterca micao s gol-linije i odredio da se kazneni udarac ponovi.

- Uvijek sam govorio da Slovenci mogu biti oportunističke svinje. Pogledajte naprimjer kako se ponašaju prema turistima koji prolaze kroz njihovu zemlju do Hrvatske. To su potvrdili danas - ustvrdio je češki političar i strastveni navijač češkog kluba, očito tako izazvavši politički skandal, a ne samo nogometno-arbitražni spor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.