open-navfaktor-logo
search
Koalicijski ugovor
Zoran Zaev ponovo premijer Sjeverne Makedonije, a onda ga mijenja Albanac
Socijaldemokratski čelnik Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev bit će ponovo premijer u skladu s koalicijskim ugovorom koji je potpisan u utorak, a predviđa i da će tu dužnost pod kraj mandata vlade obnašati Albanac, što je prvi takav slučaj u zemlji.
18.08.2020. u 22:48
get url
text

Ugovor potpisan s glavnom strankom Albanaca Sjeverne Makedonije DUI-jem predviđa da Zoran Zaev prepusti dužnost predstavniku albanske manjine na sto dana nakon isteka četverogodišnjeg mandata nove vlade, a prije novih izbora.

Ovo je prvi put da će predstavnik albanske manjine (četvrtina od 1,8 miliona stanovnika) obnašati najvišu političku dužnost.

- Ponosan sam što smo uspjeli postići koalicijski dogovor kojim mi se ukazuje čast da vodim buduću makedonsku vladu u iduće četiri godine - rekao je Zaev čija je stranka SDSM tijesno pobijedila na parlamentarnim izborima u julu. 

- Zemlja će i dalje biti sigurna, napredna i uspješna - dodao je.

Čelnik DUI-ja Ali Ahmeti čestitao je pak koalicijskom partneru na "odvažnosti".

DUI je tražio da predstavnik albanske manjine obnaša premijersku dužnost, a stranka je to postavila kao uvjet za koalicijski ugovor.

Druge stranke sjevernomakedonskih Albanaca kritizirale su pak taj ugovor i najavile bojkot rada parlamenta, nezadovoljne i SDSM-om i DUI-jem.

Parlamentarni izbori u julu su prvi otkad je vlada Zorana Zaeva dodala pridjev "Sjeverna" imenu Makedonije kako bi razriješila sukob s Grčkom i omogućila ulazak zemlje u Europsku uniju i u NATO.

Taj dogovor s Atinom, koji su oštro kritizirali desni nacionalisti VMRO-DPMNE-a, pojačao je političke podjele u zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.