open-navfaktor-logo
search
Najteže razdoblje
Je li kraj Elona Muska: Društvena mreža X i SpaceX posluju s gubitkom, Tesla mora povući dva miliona vozila
Pjevačica Taylor Swift u jednom od najprestižnijih izbora časopisa Time proglašena je za osobu 2023. godine, a među prvima joj je pomalo ironično čestitao pobjednik od prije dvije godine Elon Musk.
17.12.2023. u 14:42
get url
text

- Čestitam, ali nakon ovog možeš očekivati samo nagli pad popularnosti, što sam ja već doživio - izjavio je Musk, koji trenutno prolazi vjerovatno najteže poslovno razdoblje.

Naime, njegova društvena mreža X je pod velikim kreditnim opterećenjem i posluje s gubitkom, baš kao njegova svemirska kompanija SpaceX.

Kao tačka na "i" došla je vijest kako automobilska kompanija Tesla mora povući dva miliona vozila u Sjedinjenim Aemričkim Državama i Kanadi zbog ažuriranja postavki autopilota koji u postojećem obliku ne zadovoljavaju standarde koje preporučuje tamošnja nacionalna agencija za sigurnost.

Autopilot u Teslinim modelima, naime, omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje vozila unutar trake kojom se kreće, ali njegove značajke zahtijevaju aktivni nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim.

Od vozača se zato očekuje da stalno drži ruke na upravljaču, ali se sistem može prevariti i zato je potrebno ponovo podesiti njegove postavke, što predstavlja novi finansijski udar na poslovno carstvo drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Elon Musk se pojavio poprilično iznenada i u javnosti profilirao kao vizionar, genijalni poduzetnik i inovator, ali je njegov imperij prema analizi Business Insidera podignut na staklenim nogama, a čini se da mu je sreća nakon mnogih riskantnih odluka okrenula leđa.

Iduća godina za njega bi mogla biti ključna, i to ne samo poslovno nego i privatno.

Kanadska muzičarka, pjevačica i producentica Claire Elise Boucher, poznatija po svom umjetničkom imenu Grimes, poduzela je, naime, pravne korake protiv Elona Muska jer ne želi bivšem partneru prepustiti starateljstvo nad njihovo troje djece.

Dali su im neuobičajena imena: X Æ A-Xii, Exa Dark Sideræl i Tau Techno Mechanicus, a trogodišnji sin X je sudeći po ponašanju očev mezimac.

Na društvenim mrežama svojedobno je objavio svoju fotografiju sa sinom u naručju dok odgovara na mailove, vodio ga je na testna polijetanja raketa SpaceX-a i nosio na ramenima dok je mađarsku predsjednicu Katalin Novak vodio u obilazak svoje tvornice Tesla u Teksasu.

Prije toga je sa sinom stigao na sastanak s turskim predsjednikom Receppm Tayyipom Erdoganom u zgradu Ujedinjenih naroda, a kad ga je turski državnik upitao gdje je X-ova mama, Musk mu je odgovorio da se on brine o njemu, te odlučuje o svim aspektima njegovog odgoja i razvoja.
I od toga neće odustati sve dok na to ne bude prisiljen - sudskom odlukom.

Muskov advokatski tim pokušao je osporiti nadležnost kalifornijskog suda zahtjevom da se suđenje prebaci u Teksas, gdje Elon Musk ima prijavljeno boravište, ali Grimes na to ne pristaje i tvrdi da njen bivši više vremena provodi u Kaliforniji nego u Teksasu, što tek treba sudski dokazati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.