open-navfaktor-logo
search
Objavljena studija
NASA otkrila prvu moguću planetu izvan naše galaksije
Naučnici su možda otkrili znakove da planeta prolazi pored zvijezde izvan Mliječnog puta, što bi mogla biti prva planeta ikada otkrivena izvan naše galaksije.
27.10.2021. u 09:03
get url
text

Moguća egzoplaneta otkrivena je u galaksiji Whirlpool, spiralnoj galaksiji Messier 51 (M51), a otkrila ju je NASA-ina rendgenska opservatorija Chandra, objavila je NASA u saopćenju za javnost u ponedjeljak.

Do sada su sve druge egzoplanete pronađene u Mliječnom putu, a većina ih je pronađena manje od 3.000 svjetlosnih godina od Zemlje, piše CNN.

Ova novootkrivena moguća egzoplaneta u galaksiji Vrtlog bila bi udaljena oko 28 miliona svjetlosnih godina, hiljadama puta dalje od onih u Mliječnom putu.

No trebat će decenije da ovo bude potvrđeno.

VEZANI TEKST - Otkriveno kako i kada će izumrijeti većina života na Zemlji

- Pokušavamo da otvorimo potpuno novu arenu za pronalaženje drugih svjetova tražeći kandidate za planete na talasnim dužinama rendgenskih zraka, strategiju koja omogućava njihovo otkrivanje u drugim galaksijama - navela je u saopćenju Rosanne Di Stefano, predavač instruktor astronomije na Centru za astrofiziku na Harvard & Smithsonianu u Cambridgeu, koja je vodila studiju.

Područje koje stvara svijetle rendgenske zrake je malo, pa bi planetu koja prolazi ispred njega bilo lako uočiti, jer bi blokirala većinu ili sve rendgenske zrake. Ovo omogućava otkrivanje egzoplaneta na mnogo većim udaljenostima.

Međutim, istraživači će morati dugo čekati da potvrde jesu li otkrili ekstragalaktičku egzoplanetu. Zbog svoje velike orbite, planet kandidat ne bi prešao ispred binarnog partnera narednih 70 godina, što znači da bi mogle proći decenije da se potvrdi zapažanje.

- Nažalost, da bismo potvrdili da vidimo planetu, vjerovatno ćemo morati čekati decenijama da vidimo još jedan tranzit - rekla je u izjavi koautorka astrofizičarka Nia Imara sa Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu.

Ako planeta postoji, stručnjaci kažu da bi morala preživjeti eksploziju supernove koja je stvorila neutronsku zvijezdu ili crnu rupu. A u budućnosti, zvijezda pratilac bi također mogla eksplodirati kao supernova i još jednom raznijeti planetu ekstremno visokim nivoom radijacije.

Istraživači će pretražiti arhive i Chandre, koja ima značajne skupove podataka za oko 20 galaksija, i satelita Evropske svemirske agencije XMM-Newton, u potrazi za još kandidata za egzoplanete u drugim galaksijama.

Studija je objavljena u časopisu Nature Astronomy.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.