Subota, 15.05.2021.
Kamp Vučjak kod Bihaća
FOTO: Anadolu Agency

Kamp Vučjak uoči zatvaranja: Migranti se griju paleći granje koje sakupe u šumi

Mnogi od njih su danima odbijali hranu i poručivali kako ne žele otići u druge kampove jer je njihov cilj nepromijenjen – otići u zemlje Europske unije (EU)

Migranti u kampu Vučjak, nadomak Bihaća, iščekuju početak sedmice za kada je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio početak njihovog izmještanja u druge, znatno uslovnije kampove.

Veliki broj migranata i dalje u lošim uvjetima boravi u Vučjaku. Dolaskom hladnijeg vremena situacija u kampu se dodatno pogoršala, pa se migranti nastoje ugrijati vatrom koju zapale zahvaljujući granju koje skupe u okolnim šumama.

Mnogi od njih su danima odbijali hranu i poručivali kako ne žele otići u druge kampove jer je njihov cilj nepromijenjen – otići u zemlje Europske unije (EU).

Mektić je prije nekoliko dana najavio da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća biti premješteni u kasarnu Blažuj, pored Sarajeva, gdje su adaptacijski radovi pri kraju.

- Siguran sam da mi, definitivno, imamo konačno rješenje za Vučjak. Nakon toga ćemo zvati komunalne službe, ukloniti sve sa prostora Vučjaka i taj centar sad, takav kakav je, definitivno zatvoriti - rekao je tada Mektić.

Ipak, migranti nisu bili oduševljeni ovim potezom, ističući kako ne žele otići u druge centre i ostati u Bosni i Hercegovini nego u zemlje EU.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh