Liječi

Karanfilić: Među naljekovitijim začinima na svijetu, čisti od bakterija

Objavljeno: 17.05.2019. u 08:58

Mljeveni karanfilić zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilića sa maslinovim

Karanfilić je začinska biljka koja potvrđeno ima protivupalno djelovanje. Gotovo da ne postoji osoba koja ga već nije probala u kompotu ili u domaćim slasticama, poput medenjaka. Ova biljka obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, te je nakorisniji kuhan, a ima nešto vlakana i proteina.

Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog sistema jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka. Mljeveni karanfilić zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilića sa maslinovim, umočiti u njega kuglice od vate i držati u uhu pola sata.

Dijeluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije