Pacijentica iz Orašja ima simptome poput povišene temperature. Nije smještena na KCUS-u. Uzorak joj je uzet i poslan u KCUS na testiranje. Inače, nedavno je boravila u Njemačkoj u posjeti članovima porodice koji žive tamo.

Prema dostupnim informacijama, ova pacijentica je imala mnogo kontakata posljednjih dana tako da će svi oni koji su se susretali s njom  morati u samoizolaciju i pratit će se njihovo stanje.Pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Kantonalnoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro. 

Istovremeno, premijer RS-a Radovan Višković rekao je danas na konferenciji za novinare da su u tom enititetu zabilježena nova dva slučaja oboljevanja od koronavirusa. Jedan pacijent je iz Srpca, a drugi iz Laktaša.

Ovo je ukupno 24. slučaj zaraženih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Dvadeset njih je zaraženo u bh. entitetu Republika Srpska i četiri u Federaciji BiH. Inače, još dva pacijenta iz Sarajeva su testirana, ali su njihovi nalazi negativni. 

- Apelujem na Predsjedništvo i Vijeće ministara da promptno zatvore granice. Još ima vremema da se spasimo. U Italiji je preko 50 intubacija na sat. Mi to nećemo moći podnijeti. Nema panike, vrlo je ozbiljno i zbog toga treba brzo djelovati.

Cijela BiH treba da mobilizira medicinske radnike i da se stave na raspolaganje građanstvu. Strogo poštovati higijenske preporuke. Svi koji mogu raditi od kuće neka tako rade. Svesti kretanje na minimum.

Stariji ne bi trebali da izlaze vani i njih treba snabdjeti svime što im je neophodno tako da mogu ostati u svojim domovima - rekla je prof dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. 

Do sada je bilo slučajeva, pa i u susjednoj Hrvatskoj, da su zaraženi i ljekari. To je izuzetno opasan scenario i BIH mora na sve moguće načine spriječiti ulazak virusa u zdravstvene ustanove poput KCUS-a, Kliničkog centra u Banjoj Luci, Tuzli, ali i sve druge bolnice.

- Svi koji imaju simptome neka se ponašaju odgovorno i disciplinovano i neka budu svjesni da sada ima i obične gripe i H1N1. Ne paničite.

Pozovite telefonom i obavijestite mobilni tim. Dobit ćete detaljne upute. Nipošto ne dolaziti u bolnice jer možete ozbiljno ugroziti čitav sistem koji vam neće moći pružiti uslugu ako se osoblje razboli.

Također, možete životno ugroziti veliki broj ležećih bolesnika. Bez panike, a sa puno odgovornosti možemo savladati ovu prijetnju - savjetovala je Izetbegović.