Dan žalosti bit će obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Općina Foča u FBiH.

Telegram saučešća porodici i prijateljima uputili su predsjedavajuća i vijećnici Općinskog vijeća Foča u FBiH te uposlenici općinskog organa uprave.

Učenjem Fatihe na sjednici Vijeća odata je počast Radeljašu, a predsjednica Kluba vijećnika Stranke za bolje Goražde Rusmira Delić istakla je da je vijest o smrti načelnika rastužila sve koji su ga poznavali.

- Malo ljudi zna kakve je planove i zamisli imao, kako podići ovu lokalnu zajednicu na viši nivo, privući investitore i pomoći svim stanovnicima ove općine, a posebno obespravljenim. Uime Kluba Stranke za bolje Goražde i svih građana koji su mu dali povjerenje, izražavamo duboku bol i žaljenje a porodici želimo sabur – kazala je Delić.

Novoizabrani načelnik Općine Foča u FBiH Esed Radeljaš preminuo je jutros u 63. godini života u Općoj bolnici "prim.dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu gdje je bio na liječenju. Iako se sumnjalo na koronavirus, testiranje obavljeno u pet navrata pokazalo je da nije bio pozitivan na Covid-19, potvrdili su članovi porodice.

Njegov brat Asim Radeljaš kazao je da je imao upalu pluća i probleme sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene komplikacije.

Esed Radeljaš rođen je 1958. godine u Jabuci (Općina Foča). Za načelnika Općine Foča u FBiH izabran je na posljednjim lokalnim izborima održanim u novembru prošle godine. U ranijem periodu obnašao je brojne javne i političke funkcije, između ostalih bio je ministar za privredu BPK Goražde te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Osnivač je Stranke za bolje Goražde.

Javnosti je bio poznat po brojnim aferama i sudskim procesima.

U januaru 2019. osuđen je na dvije godine zatvora za zloupotrebe službenog položaja i pranje novca.

Dženaza načelniku Esedu Radeljašu bit će obavljena u srijedu, 20. januara u 13 sati na groblju Vlakovo u Sarajevu.