open-navfaktor-logo
search
U posjeti BiH
Abazović: Moj odlazak u Srebrenicu nije povezan s političkim događajima u Crnoj Gori
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u Sarajevu da njegov odlazak u Srebrenicu, na obilježavanje 26. godišnjice genocida, nije povezan sa političkom situacijom u njegovoj zemlji.
09.07.2021. u 11:17
get url
text

Abazović od jučer boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a današnji radni dan započeo je susretom sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Abazović je tokom konferencije za medije govorio o odluci da prisustvuje obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, ističući kako ona nema veze sa razvojem političkih događaja u posljednja dva mjeseca u Crnoj Gori.

- Ja nisam nikada ranije bio u Vladi Crne Gore. U momentu kada sam postao potpredsjednik Vlade, znao sam da ću doći u Potočare, kao političar, kao građanin, svejedno. Ne bih povezivao ovaj dolazak s onim što je bio, sticajem okolnosti, razvoj događaja u Crnoj Gori - rekao je Abazović.

Dodao je da sve države u regionu imaju unutrašnje političke trzavice i da sve treba doživjeti kao "ukupni trening našeg društva da zajednički podignemo nivo demokratske svijesti i da hvatamo korak sa savremenim svijetom".

- Siguran sam da ukoliko budemo posvećeni pravim stvarima da ovaj region ima šta da ponudi Evropi i da ćemo mnogo bržim korakom koračati ka ukupnom progresu - kazao je Abazović, koji je ovom prilikom uputio poziv bh. ministrici vanjskih poslova Turković da posjeti Crnu Goru.

Istakao je da se u ime Vlade Crne Gore raduje svakoj budućoj konstruktivnoj saradnji s BiH, te se nada da će budući fokus komunikacije biti na sveukupnom napretku koji će donijeti dobro građanima BiH i Crne Gore.

- Istina je da postoje neka pitanja koja su izazvala dodatne dileme. Ja se nadam da ćemo u jednom dijalogu, zdravorazumskom pristupu pronaći način za rješenje - naglasio je Abazović.

Kako je kazao, tokom sastanka s Turković konstatovali su da postoji velika mogućnost saradnje u izgradnji infrastrukture i unapređenju turističke privrede.

- Očekujem da poslije Kurban-bajrama, građani BiH pohrle u Crnu Goru, i sada ih ima u velikoj mjeri te koristim ovu priliku da građane BiH pozovem da tokom ljetnih odmora posjete Crnu Goru. Više ste nego dobrodošli - poručio je Abazović.

Turković je istakla da je izuzetno važno što će u Srebrenici biti i drugi predstavnici vlasti iz Crne Gore.

- Nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak u Srebrenicu potvrđuju da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost kao i da se na tim temeljima okreću, skupa s nama, evropskoj budućnosti - kazala je Turković, nadajući se da će i ostale zemlje regiona pokazati spremnost da učine isto, kako bi se na temeljima istine i pravde gradila zajednička budućnost.

Dodala je da BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, a u fokusu sastanka bila je bolja saobraćajna povezanost dviju zemalja.

- Ako se pojave otvorena pitanje, važno je da postoji dobra namjera, da se naši odnosi izgrađuju na principima koji su široko prihvaćeni u demokratskom svijetu - rekla je Turković.

Tokom boravka u Sarajevu, Abazović će imati zajednički sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kao i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem, te s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Abazović je jučer bio jedan od učesnika panel diskusije na samitu, na temu "Krajnja desnica u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida".

Ranije je najavljeno da će Abazović 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, a pored njega će u delegaciji biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić i savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.