open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Abazović podržao inicijativu da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Crna Gora otvoreno podržava evropski put Bosne i Hercegovine, poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, uvjerena da su stabilna i sigurna regija preduvjet prosperiteta svih zemalja u njoj, a dobrosusjedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj, istaknuo je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku s ambasadorom Bosne i Hercegovine u toj zemlji Branimirom Jukićem.
25.07.2022. u 14:03
get url
text

Prema njegovim riječima, odnos Vlade Crne Gore prema Bosni i Hercegovini je prijateljski i bratski, a u budućnosti se treba što više zasnivati na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove.

Ambasador Jukić naglasio je kako su odnosi dvije države za primjer svima na zapadnom Balkanu i da su zasnovani na kontinuiranom međusobnom uvažavanju.

- BiH iskreno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kako zbog Crne Gore, tako i zbog Bosne i Hercegovine, regije, ali i Unije - dodao je. 

Abazović je izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, podsjetivši kako je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio s ministrima, bila najmnogobrojnije od svih država regije, javlja RTCG. 

U tom smislu, Abazović je naveo da podržava inicijativu da se 11. jula proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjećajući da je to predviđeno članom 5 Rezolucije.

Dvojica sagovornika na kraju su se služila da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne suradnje i integracije u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.