open-navfaktor-logo
search
Umjetnik
Adis Lukač kistom govori o genocidu u Srebrenici: Izložba "Svjedok" je moj doprinos sjećanju
Velike tragedije, one gdje je nestala ljudskost, a na pijedastal nastupili monstruozni zločini, oduvijek su inspiracija umjetnicima koji služe jeziku istine i pravde, a u ime onih koji više ne mogu govoriti.
18.07.2021. u 20:03
get url
text

Na temu genocida u Srebrenici odgovorili su brojni slikarski velikani naše zemlje poput Safeta Zeca, Mersada Berbera, Dževdeta Nikočevića..., a sada im se pridružio i mlađi kolega Adis Lukač iz Sarajeva, u javnosti poznat kao promotor i čuvar tradicije BiH, autor skulpture kralja Tvrtka I Kotromanića.

Simbolično, izložbu je nazvao "Svjedok" jer kao dijete ratnih dešavanja u BiH 1992-1995. svojim očima gledao je mnoge užase, a Srebrenica i etničko čišćenje bošnjačkog naroda mu je bolna rana, kao svim osviještenim Bosancima i Hercegovcima, i ljudima širom svijeta.

Izložba koja će 19. jula s početkom u 14 sati biti predstavljena u Sarajevskoj vijećnici ima cilj – podsjetiti na najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i pozvati da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi Srebrenica.

- Riječ je o izložbi koja se tematski bavi genocidom u Srebrenici te osvjetljava jedan fragment spomenutog užasa, a to je zbijeg. S obzirom na važnost teme jako je bitno da se kroz različite umjetničke forme ostavljaju tragovi koji će na svoj način biti faktor očuvanja kolektivnog sjećanja. Analizom dokumenata i pisanih tragova kao i video i audiosvjedočenjima, nekoliko godina stvarale su se skice koje se razvijaju u konačne radove kroz različite medije kako bi zaokružili cjelinu izložbe.

Korist ove izložbe je višestruka jer će suštinski temu predstaviti kroz, ne samo historijski aspekt, već i kroz umjetnički koji svojom snagom može imati i veći utjecaj na publiku i cjelokupnu javnost. Ako znamo da je holokaust bio tema mnogim umjetnicima kroz različite forme, što je kao rezultat imalo jednu veliku riznicu nepobitne vrijednosti koja ukazuje na veliko civilizacijsko stradanje, tako na tom kursu svjetske trase bitnih pečata kao dokaza o stradanjima i priča o Srebrenici će i kroz ovu izložbu dobiti svoje mjesto ukazivanja i opomene da se nikada ne ponovi. Naziv izložbe "Svjedok" upućuje na činjenicu i značaj svjedočenja preživjelih i nas na koje su ta svjedočanstva prenesena kako bi se osigurao siguran put istine! I ova izložba je jedan takav svjedok istine-genocida – kazao je Lukač.

Izložba će biti realizirana uz podršku BZK Preporod i dio je programa Dani BZK Preporod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.