open-navfaktor-logo
search
Interni postupak
Advokat Nidžare Ahmetašević o slučaju koji je uznemirio javnost: Dosad se nešto trebalo uraditi
Unutrašnja istraga protiv dvojice policajaca koji su početkom marta uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević, još nije okončana, potvrdio je za Faktor njen advokat Muhamed Čučak. 
22.04.2021. u 18:14
get url
text

Protiv Ahmetašević je, odmah nakon događaja, pokrenut prekršajni postupak, a protiv policajaca je podnesena prijava unutrašnjoj kontroli. 

VEZANI TEKST - MUP Kantona Sarajevo u 2020. godini proveo 162 unutrašnje istrage protiv policajaca

- Ahmetašević je, između ostalog, saslušana u svojstvu svjedoka. Međutim, još uvijek nismo dobili nikakvu obavijest o ishodu tog postupka. Prema zakonu bi trebalo da se eventualno pokrene disciplinski postupak i nakon toga da se izrekne sankcija, ako se utvrdi njihova disciplinska odgovornost. Međutim, o tome nismo do sada obaviješteni. Zadnja radnja je davanje izjave u svojstva svjedoka u postupku interne kontrole. To je bilo krajem marta, tako da trebalo bi do sad da su nešto uradili po tom pitanju - kazao je Čučak.

Iz policije su ranije za Faktor kazali da će se po okončanju internog postupka, odnosno unutrašnje kontrole, moći dati kvalifikacija eventualne povrede službene dužnosti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo koji, između ostalog, propisuje lakše i teže povrede službene dužnosti.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, nakon što je Ahmetašević privedena jer je narušila javni red i mir, a zatim prema zvaničnim informacijama iz policije, nastavila sa činjenjem prekršaja, ignorišući upozorenje policajaca.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje. Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahmetašević, oni nisu suspendovani, jer za to nema zakonskog osnova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.